Begin januari had ik een feestje. In Amsterdam. Maar er kon nog wat bij. Dus wat was er nog meer te doen in de hoofdstad? Met in gedachten het in 2018 geveilde en vershredderde schilderij ‘Girl with balloon’ van Banksy belandde ik in het Moco Museum. Daar liep juist een tentoonstelling over Banksy (om de een of andere reden maak ik er altijd ‘Banksky’ van) en de Iraanse broers Icy & Sot. Reden genoeg om te gaan kijken. Maar niet na een koffie in een nabijgelegen café: in Blushings werd het een thee en een taartje.

‘Muntthee en cheesecake’ (Ten Dolle / 2019)

In het museum betaalde ik 12 euro entree. Jas en tas kon ik bij de ingang kwijt. Al in de hal hoorde ik vele talen, het museum trekt een internationaal publiek. De begane grond links was ingericht voor Banksy. Er hing en stond veel werk van de straatartiest, een selectie uit de expositie:

‘Mona Lisa Pink’ (Banksy / 2001)
‘Beanfield’ (Banksy / 2009)
‘Love is in the air’ (Banksy / 2006)

Meer van Banksy op de eerste verdieping. Waaronder een werk waarin de shredderstunt zich al aankondigt: zicht op een schilderijenveiling met veel bieders, en onder de hamer een schilderij waarop staat (en ik maak er maar een Nederlandse vertaling van) ‘dat jullie hier zoveel geld voor willen betalen’. Echt grappig en veelzeggend voor Banksy denk ik: apart, bijzonder, confronterend en knap uitgevoerd. Wat zou ik ervoor willen betalen .. ?

De begane grond rechts was voor de Iraanse broers Icy & Sot. Momenteel wonend in de VS. Hun werk gaat over vrijheid, opstand, rebellie en onderdrukking. Vluchtelingenproblematiek en integratie. Oorlog en vrede. Door hun publicaties zijn ze in Iran niet meer welkom.

‘Color rain’ (Icy & Sot / 2018)
‘Let her be free’ (Icy & Sot / 2018)

Kunst als verzet, aanklacht, oproep en voor de mooi. Daar kunnen Banksy en Icy & Sot elkaar in vinden.

Nu nog even naar de kelder. Voor het 3D werk Roy Lichtenstein. In het Moco Museum staat een driedimensionaal uitgewerkt schilderij van Lichtenstein, gebaseerd op onderstaande Van Gogh, hemelsbreed 250 meter daar vandaan opgehangen (Moco Museum bevindt zich precies tussen het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum).

Slaapkamer te Arles (Van Gogh / 1888)

Roy Lichtenstein zei over zijn versie van het schilderij: ‘Ik heb zijn kamer een beetje voor hem opgeruimd, en hij zal erg blij zijn als hij thuis komt uit het ziekenhuis wanneer hij ziet dat ik zijn shirts heb gestreken en enkele nieuwe meubels heb gekocht.’ Het is een ervaring in de kamer te staan. Je loopt gewoon een schilderij binnen. Kan dat? Ja, dat kan!

Het was een super begin van de dag. Ik zag een inspirerend museum, leerde nieuwe kunstwerken kennen en heb genoten van de ambiance. Na de gift-shop kon ik met de tram weer op pad, ik hoorde een feestje roepen.

Verantwoording: alle foto’s eigen productie, de slaapkamer van Van Gogh haalde ik van het internet. Info over het museum kun je vinden op http://www.mocomuseum.com.