Op architectuurtrip in Antwerpen. Daar staat sinds 2011 te pronken het Museum aan de Stroom, een creatie van architectenbureau Neutelings Riedijk. Nieuwsgierig was ik naar het MAS. Waarmee ik meteen een goede reden had de stad weer eens te bezoeken. In deze blog mijn one day reisverslag.

Het MAS in Antwerpen, tien verdiepingen cultuur, promenade en uitzicht
De Rozet in Arnhem, van de makers van, gebouw van het jaar 2014

Ik ging met de trein op pad vanaf Arnhem. Overstappen in Breda, om kwart over elf rolde ik station Antwerpen binnen. De magistrale hal en het goed in elkaar gezette gebouw (perrons op meerdere verdiepingen) zijn een aangenaam welkom. Via de Keyserlei en de Meir liep ik richting het centrum. Ik kwam langs een bouwput en de eerste wolkenkrabber van België (uit 1931). In Museum Plantijn bezocht ik de binnentuin in een prachtige najaarszon. Geen vrijdagmarkt op het plein ervoor deze tweede november, het was Allerzielen.

In de tuin van Plantijn
Op weg naar de Grote Markt

Na een lunch in Le Pain Quotidien liep ik door naar de Grote Markt. Zelfs met het in restauratiedoeken gehulde stadhuis blijft dit een erg mooi plein. Sinds vorig jaar start hier ook de Ronde van Vlaanderen. Vanaf het plein wandelde ik noordwaarts, richting het havengebied. Daar is het MAS gevestigd. Vlakbij zag ik oude bedrijfsgebouwen, kunst in de buurt en leuke cafeetjes. Daardoor ziet het gebied er veelzijdig uit, het vermengt cultuur, horeca en woningbouw.

Voor tien euro kun je alle expositieruimtes bezoeken, de rest van het gebouw is gratis. Dat geldt voor de promenade (het in cirkels naar boven lopen), enkele algemene expositieruimtes en ook het panoramaterras. Dat zich op de tiende verdieping bevindt. Een verdieping eronder ligt een tweesterrenrestaurant dat alleen ‘op reservatie’ is te bezoeken. En het kan aan mij liggen, maar nergens trof ik een lift aan. Wel waren er roltrappen. Mooi om langzamerhand op hoogte te komen, het uitzicht boven is geweldig!

Op het dakterras

De tijdelijke expositie ‘Instinct’ was interessant: ik zag onder andere een opgezette kogelvis en leerde dat je die beter niet kunt eten. Op de vaste expositie ‘Feest!’ bewonderde ik deelnemers aan de Antwerpse Ommegang en meer. Het meest was ik getroffen door de collectie Pre-Columbiaanse kunst. De familie Janssen-Arts heeft haar kostbare verzameling oudheden uitgeleend aan het museum. Je in Zuid-Amerika wanen zonder er te zijn!

Beeldengroep van een krijger met twee honden, Veracruz-cultuur, Noord Mexico, 400 – 900, Aardewerk
Twee beeldjes van lama’s, Inca-cultuur, Andes, 1450 – 1533, Goud en zilver

Eenmaal weer beneden bezocht ik de museumwinkel. Die zit in de laagbouw naast ‘het pakhuis’. Daarna door naar het terras, nog net in de zon gelegen. Het was een mooie dag. Het gebouw vond ik erg de moeite waard. Parallellen met Arnhem zijn er zeker te trekken. Alhoewel zowel MAS als Rozet een geheel eigen functie vervullen in hun specifieke omgeving.

Oude havenpaal en zicht op het MAS

Te voet ging ik weer terug naar het centrum. Langs fotogenieke plaatjes en uiteindelijk ook nog een goed restaurant. Ik stapte op de trein en was tegen elven weer thuis. Met een vakantiegevoel in de benen ..

In ‘het gouden uur’ weer terug naar het station

Op http://www.mas.be is meer informatie te vinden. Het reizen per trein is mij prima bevallen. In Antwerpen is alles te belopen. Voor de liefhebbers zijn er stadsfietsen en rijdt het openbaar vervoer.

Verantwoording: de eerste twee foto’s haalde ik van de internet-pagina’s Visit Antwerpen en Bibliotheek Arnhem, de rest maakte ik zelf.