Zoals genoemd naar het tv-programma, waarin bekende Nederlanders teruggaan naar hun oorsprong. Meestal komt men tot verrassende ontdekkingen. Een voorvader in Duitsland, een huwelijk in Frankrijk, grootgrondbezit in de Noordelijke Nederlanden.

DSCN2778
Boerderij Het Dolle, vanuit hier gezien rechts aan de Dollemansweg

Maar soms blijft de familie gewoon lekker dicht in de buurt. Zo ook in mijn geval. De oorsprong van de naam Ten Dolle ligt in mijn geboorteplaats Winterswijk. Door een verre verwant van mij is dit al eens uitgezocht. Robert ten Dolle is tijdens zijn zoektocht uitgekomen in 1712, het geboortejaar van Willem Stemerdinck. Die zich tijdens zijn leven Ten Dolle ging noemen. Naar de boerderij waar zijn opa (ook een Stemerdinck) vandaan kwam.

Alle Ten Dolles nu, zo is de claim, stammen af van deze Willem ten Dolle. Waarmee meteen een periode van meer dan 300 jaar geschiedenis in beeld is.

Afgelopen juni bezocht ik boerderij Het Dolle in de buurtschap Corle, gemeente Winterswijk. Gelegen aan de Dollemansweg, de Dolstegge is niet ver uit de buurt.

Weg en erf zijn één. Op de nieuwe stal zien we zonnepanelen
De oude stal. Met een waterput op links

Op het erf trof ik de huidige bewoonster. Geen Ten Dolle. We spraken over de boerderij en haar geschiedenis. Ik zag de veertig koeien die er nu rondlopen. Het jaartal 1895 siert de achtergevel. De voorgevel is in de jaren tachtig van de vorige eeuw verbouwd, drie kleine ruitjes boven zijn vervangen door twee grote.

Een stukje verder zien we een mogelijke verklaring voor de naam van de boerderij. Een klein dalletje (dolletje) in het landschap. Als je heel goed kijkt ..

In de zon en een stukje wijzer reed ik de Dollemansweg weer af. Richting Winterswijk. Geen Franse, Spaanse of Scandinavische voorouders dus. Of het moet van moederskant zijn. Ik fantaseer daar nog even over!

Verantwoording: ‘Een klein stukje geschiedenis van de familie Ten Dolle’ door Robert ten Dolle (1999, 117 pagina’s), krantenartikel dagblad Tubantia ‘Familie Ten Dolle’ (datum onbekend). Alle foto’s maakte ik zelf.