Afgelopen voorjaar pakte ik een boek uit mijn kast dat ik al lang wilde lezen: de biografie van koningin Wilhelmina. Interessante kost was het .. vaderlandse geschiedenis en een persoonlijk verhaal ineen. De moeder van Wilhelmina was Emma van Waldeck – Pyrmont. Zij trouwde in 1879 met de toenmalige koning van Nederland, Willem III. En bezorgde hem een troonopvolgster.

In augustus bezocht ik de geboorteplek van Emma: kasteel Arolsen in de Duitse deelstaat Hessen. Vanuit Arnhem een ritje van drie-en-half uur. Goed genoeg voor een lang weekend, zeker in combinatie met een wellness-arrangement in een prima hotel!

Vlak na aankomst begon het te regenen en dat hield eigenlijk het hele weekend niet meer op. Gelukkig hadden we het kasteel, het arrangement en het dorp zelf ter exploratie. Hieronder de foto’s van het barokke kasteel, feestelijk geopend in 1720 door vorst Anton Ulrich. Die zich bij de bouw had laten inspireren door paleis Versailles. Nog steeds wonen zijn nazaten in één van de vleugels.

Hoofdingang Residenzschloss Arolsen
Begane grond, Stenen zaal. Deed en doet nog steeds dienst als ontvangstruimte.

Minus de bewoonde vleugel en de tuin is het kasteel zelf opengesteld voor bezoekers. Ik ging er twee keer naar binnen. De eerste keer met een rondleiding, de tweede keer op eigen ontdekking. Voor zover mogelijk. Vanuit het Trappenhuis is goed het centrale plein te zien. We zien een symmetrisch complex met aan de overkant van de straat aan de rechterzijde een bijgebouw in een kwart cirkel. De andere kant had ook nog gebouwd moeten worden maar vanwege geldgebrek is dat niet meer gelukt. Het stuk is opgevuld met gras en begroeiing.

Zicht op de binnenplaats
Begane grond, Alhambra-kamer. Werd in 1853 ingericht en was een huwelijksgeschenk aan prinses Helene van Nassau.

In 1918 werd vorst Friedrich afgezet en dat betekende het einde van de onafhankelijke staat Waldeck. De vorst sloot een akkoord waardoor hij op het kasteel mocht blijven wonen. Het grondgebied werd onderdeel van de Weimarrepubliek.

Begane grond, tentoonstelling der wapens
Avondlijke doorkijk

Het dorp Bad Arolsen is voor een deel ingericht aansluitend op het kasteel. Met rechte wegen en brede lanen. Tegenwoordig telt het 15.000 inwoners.

Naast het kasteel is de kerk in het centrum de moeite waard en zijn er diverse hotels waar gekuurd en gerelaxed kan worden. De omgeving is prachtig (als het droog is) en last but not least is er nog het Christian Daniel Rauch Museum met een verrassend overzicht in beeldhouwwerk.

In het centrum toont een wereldbol het feit dat Bad Arolsen op exact 9 graden oosterlengte ligt.

Ter afsluiting een paar woningen aan de hoofdstraat. Volgend jaar maar weer eens kijken .. met een zonnetje!

Café Prinzess Emma: Frühstück und Hausgebachener Kuchen
Platzhirsch: Kneipe & Bistro
Vakwerkhuis

Verantwoording: info haalde ik van Wikipedia en uit het boekje ‘Kasteel Arolsen’, ter plekke te koop. Alle foto’s maakte ik zelf.