Hoe ziet fietsen eruit over twee jaar, tien jaar en misschien wel twintig jaar? Het antwoord vond ik op de tijdelijke expositie Dutch bike, van 9 t/m 25 juni te zien aan de Roggestraat in Arnhem. Fietsontwerpers van allerlei origine tonen er hun vondsten. Ik was onder de indruk en zag het volgende:

Mokumono cycles Amsterdam
Detail 1

Twee in vorm geperste en lasergelaste aluminium delen vormen de basis van deze fiets. Het materiaal maakt hem licht (uitgetest .. check) en sterk. De fiets is uitgerust met riemaandrijving, schijfremmen en meer. In produktie najaar 2017. Ook in het wit.

Flaxed bicycle
Detail 2

Hier zette de producent, oftewel Thomas Kanters (AKV St. Joost in Breda), een baanfiets in elkaar. Met een middenstuk bestaande uit vlas en biologische hars. Robuuste uitstraling, vakmanschap, super dingetje. Zou er graag eens de baan mee opgaan.

Sandwichbike

Doe het zelf pakket van beukenhout en aluminium, voor de handige harries onder ons. Goed concept, fijne bandjes, opvallende verschijning.

Spaac S5

Dutchfiets (starter van het jaar 2015) maakte een 100% recyclebare (ja het staat er echt) kunststof fiets. Mij een beetje te zwaar maar misschien zit er een motortje in. Nog maar eens kijken dan.

Geïnspireerd verliet ik de expositie. Ook door alle andere exemplaren, dubbele koplampen, zitmeubels van oude fietsbanden en een goed gesprek over energie-opwekking door te remmen. Eenmaal buiten werd ik al snel geconfronteerd met de harde werkelijkheid: het lot van een rijwiel.

‘Dit was ooit een fiets. Het is nu een wrak! Ruim zelf dit wrak op, anders doet de gemeente het binnen twee weken ..’

Melancholisch maar toch opgewekt fietste ik naar huis.

De expositie aan de Roggestraat 16a (naast de ANWB) is nog twee weken te bezoeken. Dagelijks en gratis. Op de begane grond zijn interessante cycling posters van Grand dépART te zien.