Lekker weg in eigen land was het motto voor dit voorjaarsweekend. Alhoewel voorjaar .. het eerste weekend van maart bracht vooral veel bewolking, regen en een spatje zon op de valreep. Na het bezoeken van Groningen in 2015 en Assen in 2016 koos ik nu Leeuwarden uit als bestemming. Ik ging voor de city, de overnachting, het museum en het noordelijk gevoel. Een goede combi!

Fries Museum

Op vrijdagmiddag startte ik de stad met een bezoek aan het Fries Museum. De blikvanger aan het Wilhelminaplein dateert uit 2013. En kijkt uit op het gerechtshof er recht tegenover. Een ticket kostte 12 euro, in het museum was het droog en behaaglijk.

Fries Museum aan het Wilhelminaplein

Op de begane grond zag ik een uitgebreide collectie met Friese hoogtepunten. En doorlopers. Ik was onder de indruk van de ‘compositie met koeien en rode daken’ van Tjerk Bottema, het ‘portret van Saskia van Uylenburgh’ (Leeuwarder burgemeestersdochter en vrouw) van Rembrandt, een aantal fraaie kostuums en het tegeltableau van Hilbrand Jans uit Bolsward (1760). De Hindelooper kamer was apart om te zien.

Tegeltje tegeltje aan de wand ..

Op de derde en bovenste verdieping bevond zich de tijdelijke expositie Beladen landschappen. Met foto’s en materiaal uit Auschwitz, Lampedusa en Aleppo. De lichte ruimtes en het fraaie gebouw zijn een aanwinst voor de stad.

.. wat is er nu weer aan de hand?

Happen en stappen

Voor het avondeten dook ik de stad in. Om uiteindelijk te belanden bij Post Plaza. Het oude postkantoor omgetoverd tot grand café en restaurant. Later in de avond maakte ik een stadswandeling. Gedeeltelijk in de regen. Maar hoort dat ook niet gewoon bij een Nederlandse stedentrip?

Happen ..
.. en stappen

Aan het eind van de avond rondde ik af bij mijn hotel. Het Alibi Hostel in de Blokhuispoort. Zometeen meer over deze overnachting, eerst nog even over de reuring in de Blokhuis-area .. het was bandjes-avond in Podium Asteriks! Op het programma stonden de formaties Korfbal, Moontapes en Mich. De sfeer was goed, het bier uitstekend en de gesprekken relaxed. Mijn ‘buurvrouw’ bleek Sofie Winterson van de slotact te zijn, ik wenste haar veel succes met de gig. Waarvan sprake!

Blokhuispoort

Mijn overnachting had ik geregeld in de Blokhuispoort. Sinds 2007 niet meer in gebruik als gevangenis. In één van de vleugels is nu het hostel gevestigd, ik boekte een tweepersoonskamer met eigen voorziening. De experience was great: opgemaakt bedje, ruime badkamer, celdeur achter je dicht trekken, als een blok geslapen! Tv en schilderijtjes niet gemist. Voor een weekend.

Authentiek overnachten in celblok H, kamer 230

Volgende ochtend nog even gekeken in het complex. Er zijn winkeltjes en een café, het infocentrum ‘Leeuwarden culturele hoofdstad 2018’ heeft er zijn hoofdkwartier en overal wordt druk gebouwd en verherbouwd (hakken en zagen). Met een laatste blik op het zaterdagochtendcafé van Omroep Fryslân trok ik de stad in. Om me te melden voor een rondleiding.

Free Tour

In kleine samenstelling trokken we de stad in. Altijd leuk om nieuwe dingen te zien en te horen. Zo is Leeuwarden ontstaan op drie terpen die aan zee lagen. De Middelzee. Een middeleeuwse zeearm die tussen 1200 en 1300 dichtslibde. Waardoor het huidige Friesland ontstond.

Op het hoogste punt van Leeuwarden, 5 meter boven NAP

Bij het Oldenhoveplein (de Oldenhove staat twee meter uit het lood) bekeken we de muurschildering van Maria Louise. Moeder van stadhouder Willem IV, dubbel regentesse en stammoeder van bijna alle Europese vorstenhuizen. De rondleiding komt langs haar paleizen en doet verder alles uit de doeken.

Keramiekmuseum Princessehof

Mooi waren de schilderachtige straatjes, de hofjes, de kerken, de cafeetjes, de grachten en de verhalen. Met een crêpe en een verse muntthee in Laura & De Chef sloot ik mijn stedentrip af. Om vervolgens in anderhalf uur thuis te zijn. Het was een tof weekend. In 2018 is Leeuwarden culturele hoofdstad, aankomende Pasen is ‘The Passion’ een mooie generale!

Verantwoording: Wikipedia, Free map / tour – a guide to Leeuwarden, flyer Fries Museum, info ter plaatse.