In het noorden van Noord-Ierland ligt een landgoed. Naar het bijbehorende en uit 1775 daterende Gracehill House ligt een imposante oprijlaan. De bewoners plantten er destijds meer dan honderdvijftig beuken. Door de gekronkelde takken van de bomen en het spel van licht en schaduw werden zo The Dark Hedges gevormd. Momenteel maakt het landgoed deel uit van een golfcomplex, zijn er nog zo’n negentig goedbewaarde beech trees over en is de oprijlaan één van de meest gefotografeerde plekken in Noord-Ierland.

Drie jaar geleden werd de inmiddels openbare weg gebruikt als filmlokatie voor de serie Game øf Thrones. Afgelopen september was ik er en gebruikte ook ik mijn camera. De bomen waren nog in het blad, de lucht was blauw en de weg voor me vrijwel leeg. De geest van The Grey Lady – een ooit onder verdachte omstandigheden gestorven huishoudster – heb ik niet gezien, wel stonden er achter mij nog twintig fotograferende reisgenoten. De bergvink en de veldmuis waren niet ver uit de buurt. Valar morghulis!

dsc_7092-2
Bregagh Road is uitgeroepen tot ‘één van de vijf mooiste boomtunnels ter wereld.’
the-dark-hedges-tree-tunnel-15
Arya Stark en Gendry ontvluchten King’s Landing, op weg naar The Wall. (GoT seizoen 2 aflevering 1)

Eenmaal terug in Nederland bezocht ik in mijn woonplaats Arnhem het equivalent van de hedges. In park Mariëndaal – genoemd naar het gelijknamige huis op het voormalige landgoed – ging ik aan de wandel. Het park ligt aan de noordkant van de stad en aan de zuidkant van de Veluwse stuwwal. Je vindt er bossen, akkers, beekjes, hoogteverschillen en schitterende doorkijkjes.

dsc_7094
Hoeve Mariëndaal serveert diverse zaken, er is een moestuin en een kinderboerderij.

In 1865 werd op het landgoed een boomtunnel aangelegd, De Groene Bedstee. De takken van aan elkaar gebonden beukenhaag vormen nog steeds een overdekt wandelpad van enkele honderden meters. In de bedstee verschuilen zich veel vogels, waaronder het winterkoninkje en de fitis (!).

dsc_7103-2

dscn8930

Ter plekke trof ik geen fotograferende reisgenoten aan. Wel spookte er een Grijs Heerschap rond, aan het genieten van zon en schaduw.

dscn8936

dscn8941

Conclusie van de dag: oost, west, boomtunnels best! Beide plekken zijn het hele jaar door te bezoeken en vrij toegankelijk. En even mooi als je het mij vraagt. Tips en suggesties over nog meer fraaie onderdoorgangen .. ik houd me van harte aanbevolen!

Verantwoording: info ter plekke en http://www.glk.nl. Alle foto’s maakte ik zelf, die van GoT haalde ik van het internet.