Op zondag 11 september was het weer Open Monumentendag. Vriend R. en ik besloten ons te melden bij een ons onbekende site in Arnhem, het First National Rolls Royce & Bentley Museum. Om twaalf uur begon er een lezing over de collectie en het thema van de dag: Iconen en Symbolen!

Het museum vindt zijn oorsprong in handelsmaatschappij PEJA, naar Peter Burgers en Jaap Stenfert. Van bakprodukten naar internationale handel ging het naar de huidige onderverdeling in Electric Motors, Real Estate, Venture Capital en Heritage. Met daarin een collectie auto’s en beleggingen in waardevol erfgoed.

dscn8446

Op de lezing hoorden we veel nieuwtjes. Zo is het logo van Maserati gebaseerd op de drietand van Neptunus in de gelijknamige fontein van Bologna, waar ook de fabriek staat. Het logo van Citroën is een stylistische weergave van de tandwielen van dat merk – niet recht maar met een knik erin – het sluit beter aan en het maakt minder geluid. Het logo van BMW tenslotte verwijst naar een propellor (oorspronkelijk deed men ook in vliegtuigen) en naar het wapen van de deelstaat Beieren.

Aan Rolls Royce was een behoorlijk deel van de lezing gewijd. In eerste instantie was het logo met de dubbele R rood, na het overlijden van één van de heren werd er overgegaan op zwart. De grille is gebaseerd op tempels uit de Griekse en Romeinse oudheid en geeft een robuuste uitstraling. De golvende lijnen van het koetswerk refereren aan laat Engelse landschapsarchitectuur en staan voor romantiek en schoonheid. De vrouw op het front is er in twee uitvoeringen. Goed te zien waren The Spirit of Ecstacy en The Kneeling Lady.

dscn8423

dscn8424

Na de verhalen was het tijd om rond te kijken. Fotograferen was toegestaan en ik maakte veel foto’s. In de hal voor onderhoud, opbouw en restauratie waren onder meer te zien onderkanten vanaf de brug en verscheidene motoren. Hier die van een Rolls Royce en van een Bentley.

dscn8431

dscn8432

Al snel trof ik in het geel mijn oude liefde Alfa Romeo aan. Op de foto eronder zien we een Rolls Royce en een Porsche, met er tussenin (goed kijken!) het rood en het logo van een Ferrari.

dscn8434

dscn8437

In de hal aan de straat stond een Rolls Royce Silver Cloud II Louis Vuitton uit 1961, ik zette het interieur op de foto. Alhoewel we in een museum waren ontwaardden we een vraagprijs van 108.000 euro.

dscn8441

dscn8442

Met de Aston Martin Vantage zou ik zo weg willen rijden. Een Jaguar stond er in een race-uitvoering, de ralley die hij reed was Amsterdam – Beijing.

dscn8451

dscn8452

De Open Monumentendag bracht ons unieke beelden. We zagen auto’s die hadden toebehoord aan het Britse oorlogskabinet, Elvis Presley, special editions en nog veel meer. Verrast en opgetogen verlieten R. en ik na anderhalf uur de lokatie. Op weg naar een lunch en de synagoge. Per fiets!

dscn8438

Het First National Rolls Royce & Bentley Museum bevindt zich aan de Van Oldenbarneveldtstraat 85a te Arnhem en is geopend voor groepen vanaf 25 personen. Meer info is te vinden op de site http://www.pejaproducten.com/heritage/museum/.