Ieder jaar op de laatste vrijdag en zaterdag van augustus: Volksfeest en bloemencorso in Winterswijk! Tegenwoordig uitgebreid met de donderdag en de zondag. Waarmee de meest oostelijke gemeente in de Achterhoek gewoon haar eigen vierdaagse heeft gecreëerd!

logovolksfeest

Afgelopen zondag ging ik kijken naar de corsowagens, zoals die op die dag altijd staan opgesteld bij de Tricotfabriek. De wagen Roots van ‘Corso & Co’ kreeg wat mij betreft de hoofdprijs. Voor idee en uitvoering. In de wagen werden 250.000 dahlia’s verwerkt, 100.000 verse en 150.000 gedroogde. De titel van de wagen verwees naar het zoeken van je roots, je stamboom. Het ontwerp bestond uit een boomstam die uiteenloopt, een man en een vrouw tillen samen een kind op. In het gebladerte hangen portretten van ouders en voorouders. In de boomstam werden stukken boomschors verwerkt, verwelkte bladeren wezen op de vergankelijkheid van het leven. Mooiste deelnemer van het jaar!

roots2016

DSCN8320

Aandachtspunt voor de wagen was dat deze op vrijdag maar enkele honderden meters heeft meegereden, de constructie begaf het. Hoogstwaarschijnlijk ook de verklaring voor het feit dat de jury het geheel waardeerde met een tweede prijs (alhoewel ik het rapport er niet op heb nagelezen). Op lokatie en in close-up zien we de knap gemaakte portretten van ‘oma en opa’.

DSCN8328

DSCN8327

Voor wat betreft de andere wagens vielen mij op:

DSCN8333

Haantjesgedrag

DSCN8334

Regendans

DSCN8348

Een vreemde vogel

En in de categorie kleine wagens zette ik een fraaie uitvoering van een vliegende heks op de foto:

DSCN8349

Met de rondgang op zondag ging ik ook terug naar mijn eigen roots. En bleek ik net als iedere Winterswijker de geur van geplakte dahlia’s weer moeiteloos te herkennen. Maar is het lastig deze te omschrijven. Voor wie wil kennismaken, over een jaar kunnen we op herhaling!

In 2017 vinden Volksfeest en bloemencorso plaats van 24 tot en met 27 augustus.