Nog nooit was ik binnen geweest in het Rietveld-gebouw aan de Onderlangs in Arnhem. De Artez finals 2016 bood me gelegenheid er rond te kijken. En tegelijkertijd de eindexamenexpositie van de kandidaten te bezichtigen. Eindelijk afgestudeerd!

DSCN7858

Voor degenen die de expositie hebben gemist (of juist niet), hier een rondje langs de velden. Ik begon bij de afstudeerrichting mode met een overzicht van de gemaakte creaties. Het bleek dat alle inspanningen op het gebied van ontwerpen, knippen, passen enzovoort, tot opmerkelijke resultaten hadden geleid. Het nachtelijke doorwerken had zijn vruchten afgeworpen en ik zette twee creaties op de foto. Dat we nog veel van de makers moge horen!

DSCN7860

Marianne Pap / sport couture collectie

DSCN7862

Annewil Ravensbergen / comfy couture

Door nu naar de andere kant van het gebouw. Daar was de afstudeerrichting grafisch ontwerpen gehuisvest. Hier waren vele projecten te zien, evenzovele studenten en bezoekers (al dan niet met bloemen) en sprak ik diverse aanwezigen.

DSCN7864

DSCN7865

Tussen de twee afdelingen in passeerde ik de samenwerking tussen Madelon Balk en Julia Janssen. Onder de titel ‘What would you take if you have to flee your home’ hadden zij op een rijtje gezet wat vluchtelingen uit het voormalig Nederlands Indië in 1949 meenamen op hun weg naar Europa. Datzelfde deden ze voor de bagage van de hedendaagse vluchteling. Om daar vervolgens een opstelling van te maken. In een vitrine en op posters leidde dat tot een diversiteit aan voorwerpen: een plattegrond van Batavia, een onderscheidingsmedaille, talkpoeder, een kris (dolk/mes), 4711 Eau de Cologne, een bijbel, een palestijnensjaal, een paspoort, tijdschriften, een smartphone, een vals Grieks identiteitsbewijs en chocoladebars.

DSCN7866

DSCN7867

Als laatste keek ik naar het werk van Agnes Kroon. Een groot scherm voorzien van blauwe lucht en voorbijtrekkende wolken. Als aanzet tot het dagelijkse moment voor jezelf. Door om je heen te kijken en te genieten van de rust, ruimte en stilte. Weg van opgelegde druk en stress. Ik ging naar buiten en kon het al toepassen. In ontspannen toestand en volledig in het hier en nu. Vasthouden deze gedachte!

DSCN7878

De Artez finals sloten af op 4 juli jongstleden. Gefeliciteerd alle afgestudeerden!

Voor iedereen die de komende zomer in Arnhem nog kunst wil kijken is er tot en met 18 september de beeldententoonstelling Sonsbeek 2016. Niet alleen in het Sonsbeekpark zijn diverse objecten te zien, ook in de stad staan vele creaties. Voor de Arnhemmers: smeer dat lekker uit over de komende weken. Voor de niet-Arnhemmers: maak er een mooi dagje van. The summer is magic ..

DSCN7738

Bamburst – Eko Prawoto