Op de laatste zaterdag van juni was ie er weer: de Jan Janssen Classic! Een maand van te voren had ik me al aangemeld als vrijwilliger. Het lot bepaalde dat ik zou staan bij de verzorgingspost in Schaarsbergen, op het terrein van de voormalige PMT (oud-militairen weten ervan). Om half acht ‘s-ochtends begonnen we te bouwen: tafels klaarzetten, spandoeken ophangen, hekken plaatsen, vuilnisbakken verspreiden. Een medische post maakte zijn opwachting, evenals de fietsendokter.

Om half tien verschenen de eerste renners. Alle afstanden zouden bij ons langskomen, behalve de 75 kilometer. We gingen voor het uitdelen van duizend(en) krentenbollen, bananen, ontbijtkoeken en vele bekers sportdrank. Gaandeweg de ochtend manouvreerde ik me in de rol van hoofd vuilniszakken met als vliegende-keep-taak het bijvullen van de bekers. Ondertussen zag ik alle deelnemers langskomen.

Op het podium

De prijs voor het mooiste wielershirt kon ik al snel uitreiken. De jury viel voor de combinatie van ontwerp, kleurstelling, tekst, uitstraling en enthousiasme.

DSCN7771

Shirt van de dag, van achter en van voren!

DSCN7772

Een eervolle vermelding verdiende het shirt met een bekende voorstelling. Maar hoe toepasselijk voor de prestatie die vandaag geleverd zou worden. Voor de gelegenheid werd het regenjack uitgetrokken. En bleef dat ook de rest van de dag. Goede performance!

DSCN7773

In de categorie ‘de man en zijn fiets’ kon ik de volgende multinational waarderen: Amerikaanse fiets, Zwitsers tenue, Tour de Franse schoenen. In gezamenlijkheid werkt het!

DSCN7777

De ravitaillering

Terug nu naar het geheel .. de bevoorrading. Die verliep voorspoedig. Vanaf een uur of elf was er sprake van lichte rijvorming. Maar door koelbloedig optreden van de crew kon de wachttijd tot een minimum beperkt worden. Alles was onder controle.

DSCN7779

Nadat ik diverse rondes over het terrein had gelopen (vuilnisman, mag deze zak ook mee?) zagen we aan het eind van de ochtend de Jan Janssen fietsclub en konden we ook de naamgever van onze tocht verwelkomen. Geen bezwaar had de oud wereldkampioen, ex Tourwinnaar en oud winnaar van de Ronde van Spanje tegen een foto. Om daarna snel weer verder te gaan. Uiteraard.

DSCN7780

DSCN7781

De finale

Rond een uur of één werd de scherpte van het medisch team nog even getest. Een iets te hard het terrein opkomende fietser hield de bocht niet en maakte een schuiver. Met schaafwonden. Voor de medici kon ik een aanlooptijd van veertien seconden noteren. Chapeau!

Niet heel veel later was het gedaan met de toestroom en konden we beginnen met afbreken. Ik zag nog even mijn nieuwe fiets (haha), hielp mee met de logistieke nasleep en kon rond half twee met de overige vrijwilligers terugkijken op een geslaagde ochtend. Volgend jaar een nieuwe classic, wellicht ben ik er weer bij!

DSCN7783

De Jan Janssen Classic wordt jaarlijks georganiseerd door de Toerclub Wageningen en trok dit jaar bijna 5000 deelnemers.