Vijfenzeventig jaar wederopbouw in Rotterdam. Van 1941 naar 2016. Beetje gekunstelde rekensom maar als er reden is om een feestje te vieren moet je het niet laten. Het was een tijdje geleden dat ik in Rotterdam was, de opbouw van De Trap, het nieuwe station en de Markthal waren aanleiding genoeg om weer eens die kant op te gaan.

DSCN7655

Op een doordeweekse dag bereikte ik station Rotterdam Centraal. Opgeleverd in 2014, ontworpen door een coöperatie van architectenbureaus en om eerlijk te zijn een plaatje om te zien. Grootsteedse allure, modern, opzienbarend en passend bij de stad. Mooi zijn de oude letters CENTRAAL STATION (en de klok) verwerkt in de nieuwe gevel, gaan we de metro in met Erasmus, is er een stationshuiskamer en zien we een prachtige entree van het centrum.

DSCN7662

Tot en met juli van dit jaar zijn er diverse wederopbouw-evenementen in de stad. Zo ontwierp Bureau MVRDV voor de gelegenheid een trap en plakte deze vast aan het Groot Handelsgebouw (1953). Vanaf het stationsplein ging ik naar boven en keek op 29 meter hoogte vanaf het dak alle kanten op. Van de Euromast tot aan Blijdorp, van Delft tot aan Den Haag!

DSCN7660

Ik kan me herinneren dat ik in het Groot Handelsgebouw ooit eens een visum heb aangevraagd op het Cubaanse consulaat. Dat kwam ik er niet meer tegen. Wel waren er naoorlogse foto’s van Jan Roovers en was er een luchtcafé. Tegen de voorgevel hing één van de zeven Head Lights die zich in de stad bevinden. De Trap is inmiddels afgebroken, de hoofden blijven nog even hangen.

DSCN7680

Gevelwerken

Op weg naar een museum kwam ik een aantal muurschilderingen tegen. Eerst een werk van Venour.

DSCN7683

Een stukje verderop hing een Peter Pontiac.

DSCN7687

Louis de Vries – first Dutch jazzman, the real McCoy from Rotterdam!

Breath walk die

Aan het begin van de middag bereikte ik museum Boijmans van Beuningen. Fijn om er te zijn.

DSCN7689

Na een dagsoep en een cola bezocht ik de vaste collectie. Bestaande uit voorwerpen, schilderijen, meubels en beelden. Van de 15e eeuw tot heden. Highlights waren voor mij een tegeltableau uit 1640, een dekselbokaal uit 1671, een Maria met kind uit 1520, Titus aan de lessenaar (Rembrandt), een beeld van Degas (14-jarig danseresje) en een schilderij van Munch (twee meisjes bij een appelboom). Van Paul Signac hing er ‘De haven van Rotterdam’ uit 1907.

900x450_101544

Impressionisme ten top. En mooi om te zien!

Pinxtos

Via de Witte de Withstraat, een biertje, een bruscietta en Ossip Zadkine stond ik even later voor de Markthal. Een toffe place to be waar je naast inkopen doen ook nog kunt wonen, werken en eten. Prettig dat dit allemaal binnen was want het weer was inmiddels veranderd: regen regen regen. Ik maakte wat foto’s en sloeg daarnaast de sfeer en de schoonheid in me op.

DSCN7717

DSCN7722

Over een in donkere wolken gehulde Coolsingel liep ik weer terug naar het station. Het ging niet meer droog worden vandaag maar het was ondanks dat een feestdag. Ik had een boel gezien, was onder de indruk en kon via een orkest op het stationsplein weer in de trein stappen. Nederland is veelzijdig mooi .. ik ging weer terug naar Arnhem.

Verantwoording: ik raadpleegde een flyer van De Trap, keek op http://www.boijmans.nl en maakte alle foto’s zelf, behalve die van het schilderij. Die plukte ik van genoemde website.