Vanaf 2 juni in de stad het Fashion + design festival Arnhem. Op het gebouw van Volkshuisvesting Arnhem kijkt het affiche uit over de Rijn.

DSCN7614

In het hoofdgebouw aan de Koningstraat bezocht ik op zondag 5 juni de GET FED Art Fair. Een presentatie van vijfentwintig kunstenaars om de aandacht voor kunst te bevorderen en een verbinding tussen makers en publiek te krijgen. Ik koos drie items uit voor dit overzicht. Kopen is geen optie, ik heb geen ruimte meer thuis. Maar kijken kan natuurlijk altijd:

DSCN7645

Xaviera Hardjopawiro (1989) / combineerde plaatjes van mensen in oude tijdschriften met drie-dimensionale objecten. Apart, grappig.

DSCN7641

Katja Tönnissen (1982) / lampen, horizon en keramiek. Fijn bedacht, schön gemacht.

DSCN7637

Justin Prang (1976) / maakte deze installatie van glas , hout en papier en noemde hem ‘Don’t forget to feed the cat’. Al snel blijkt waarom.

De presentatie is nog te bezoeken tot en met zondag 19 juni. Eén keer een kaartje kopen (3,60 euro) betekent onbeperkt toegang.

Voor de beeldententoonstelling Sonsbeek 2016 heb ik nog geen tijd gehad. Dat komt later. Een sneak preview in de stad waren alvast de ‘tegels’ van de Canadese kunstenaar Michael Blum (1966). Voor zestien monumentale panden in de stad schreef hij teksten over het verleden. In het begin naar waarheid maar gaandeweg het verhaal vliegt de tekst steeds meer uit de bocht .. feiten en fictie lopen moeiteloos door elkaar heen. Hieronder de tegel voor het oude postkantoor aan de Jansplaats:

DSCN7649

‘Dit postkantoor, in neo-gotische stijl met renaissance-elementen, werd gebouwd in 1888 en uitgebreid in 1908. Het werd, zoals veel andere postkantoren in Nederland, ontworpen door Cornelis Peters. Toen het gebouw in 2009 dichtging, vond men op de zolder een grote verzameling oude brieven, allemaal gericht aan UFA-actrice Truus van Aalten. Zij groeide op in Arnhem maar vertrok later naar Berlijn, waar ze beroemd werd in de stomme film. Na de oorlog was de filmindustrie dramatisch veranderd; zij heeft haar carrière dan ook nooit hervat en kwam terug naar Nederland. De circa 10.000 brieven – ongeveer één per dag tussen 1926 en 1965 – waren allemaal geschreven door een zekere Cees Janssen, Jansplaats 33, Arnhem. Hoe die brieven, nooit verzonden, op de zolder van het postkantoor waren beland? Het blijft tot op de dag van vandaag een mysterie.’

Er zijn nog vijftien tegels meer te zien. Plus de rest. Laat je verrassen!