Het is Tweede Pinksterdag en tweede rustdag in de Giro d’Italia. Tijd om de balans op te maken van een enerverende sportweek: PSV kampioen, Barcelona kampioen, Max Verstappen wint zijn eerste Grand Prix en in de Giro d’Italia zagen we al drie fantastische Maglia Rosa dragers: Tom Dumoulin, Marcel Kittel en Gianluca Brambilla.

Gazzetta-del-Giro-Gelderland

Vanaf donderdag 5 mei (Hemelvaart en bevrijdingsdag) vond in Gelderland de start van de Giro d’Italia plaats. Die donderdag was ik met vriend E. bij de ploegenpresentatie in Apeldoorn. In de ochtend had ik al een rondje Veluwe gedraaid en had ik daar de ploegen van Trek, AG2R, Lotto-Jumbo, Lampre en Astana zien trainen. Hoe geweldig!

De tijdrit van vrijdag keek ik thuis, Tom Dumoulin ging aan de haal met de dagzege. Op twee honderdste van een seconde. Zaterdag ging de etappe van Arnhem naar Nijmegen. Voordat mijn bezoek arriveerde nam ik een kijkje in het centrum. Voor de Eusebiuskerk was het perscentrum ingericht. Nog leeg en in afwachting van alles, maar hoe leuk om dit in eigen stad te zien!

DSCN7445

Het paraderondje zaterdag begon in de Bakkerstraat. Bij modezaak Passo Italia (uno stile particolare) waren reeds de roze en witte trui te bewonderen. Deze blijven daar hangen tot en met de laatste dag van de Giro, zondag 29 mei.

DSCN7440

Rond het middaguur stond ik bij het officiële startpunt aan de Onderlangs. De foto’s zijn van de regionale reclamekaravaan, de renners konden rekenen op getoeter en toejuiching!

DSCN7469

DSCN7470

Op zondag trokken de renners van Nijmegen naar Arnhem. Aan het begin van de middag verkende ik de Markt bij het Provinciehuis. Daar stonden de bussen van de ploegen en heerste een Italiaanse sfeer (zon, terrasjes en espresso!).

DSCN7507

DSCN7508

Even later stond ik aan de Amsterdamseweg. Daar zaten de renners op een slot-circuit waarin ze drie keer te zien waren. Eén keer filmen, de tweede keer juichen en de derde keer kijken wie er langs komt. De passage van het peloton (inclusief volgwagens) duurde welgeteld 45 seconden. Maar dan wel maal drie dus. Onvergetelijk. Als winnaar kwam over de streep Marcel Kittel. Ik was nog juist op tijd in de stad om daar de laatste renner over de finish te zien komen en de winnaar gehuldigd te zien. Op beeldscherm.

DSCN7528

Tot slot rook ik nog even aan de afterparty op de Markt. Renners, fietsen kijken, nagenieten en groupies. Ik pikte van alles wat mee. Het waren mooie dagen. Op dinsdagavond keek ik nog even de etappe van zondag integraal vanaf Zutphen, de herinneringen en de mascotte blijven! Giant-Alpecin en Etixx-Quick-step sluiten af.

DSCN7532

DSCN7548

Morgen vervolgt de Giro d’Italia met een etappe van 216 kilometer door de heuvels van Toscane, van Campi Bisenzio naar Sestola. In 2014 won Pieter Weening daar. Hoera voor de Nederlanders dus. Na de Giro volgen het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen. Op een mooie sportzomer!