Vanaf Arnhem is het twee-en-half uur rijden naar Aalst. Een Belgische stad van 85.000 inwoners, gelegen tussen Gent en Brussel. Ik kwam er eigenlijk om een tocht te fietsen. Maar twee overnachtingen nodigden ook uit voor verdere verdieping! In de loop van vrijdag kwam ik aan, ik had tot en met zondag om hieraan gehoor te geven.

Eerst schafte ik me bij de plaatselijke VVV (Toerisme Aalst geheten) een stadswandeling aan. Lopen jullie mee? We gaan ‘van ier no doar’ en beginnen op de Grote Markt. Daar zien we het oudst bewaard gebleven schepenhuis uit de Nederlanden (1225), de later eraan toegevoegde belforttoren, het uit 1474 daterende gebiedshuisje en het standbeeld van Dirk Martens, ontwikkelaar van de boekdrukkunst in de Zuidelijke Nederlanden.

DSCN7218

Dat schiet flink op zo, met de hoogtepunten! Op de markt staat ook het oude stadhuis en bevinden zich diverse horeca-gelegenheden zoals de ‘Borse van Amsterdam’ en de ‘Graaf van Egmont’. We lopen verder en komen langs kerken, stadsparken, pleinen en kroegen. Op het Sint-Jozefscollege aan de Pontstraat werden priester Daens (zometeen meer hierover), striptekenaar Morris (bekend van Lucky Luke) en ex-premier Jean-Luc Dehaene opgeleid door de paters jezuïeten. Een prima score. Halverwege de wandeling zien we in de Dirk Martensstraat een typisch Belgische huizenrij. Fraai belicht, mooi gewoon en o zo herkenbaar.

DSCN7298

We komen langs het station, de graanmarkt en de vismarkt en eindigen uiteindelijk in het gratis toegankelijke stedelijk museum. Aan het eind van de wandeling hebben we 4 kilometer afgelegd.

Daens

In 1839 werd Adolf Daens geboren in Aalst. Hij ging er naar school, werd er priester en zag er de ellendige omstandigheden van de arbeiders. Hij preekte erover in de Sint-Martinuskerk en sprak daar zijn beroemd geworden woorden: ‘Slaaf noch bedelaar mag de arbeider zijn. Hij moet een vrij en welvarend man wezen.’ Later werd hij ook politiek actief en volksvertegenwoordiger. Door zijn inzet voor de emancipatie van de achtergestelden botste hij met de katholieke partij, de hoge geestelijkheid en koning Leopold II. Uiteindelijk werd hij door de kerk uit zijn ambt gezet.

Maar de geschiedenis kent gerechtigheid .. aan het Werfplein in Aalst kwam een standbeeld voor priester Daens, hij is omgeven door een arbeidersgezin. Nog altijd is de priester een aanbeden figuur in België. Meer dan honderd jaar na zijn sterfdag komen mensen nog altijd naar dit beeld om bloemen te brengen of kaarsjes te branden. Op de sokkel van het monument staat zijn lijfspreuk.

DSCN7308

DSCN7309

Vanaf de achterkant van het beeld zien we in de verte het nieuwe stadhuis van Aalst. In 1992 verscheen de film ‘Daens’, van regisseur Stijn Coninx, met Jan Decleir in de rol van priester. De film ontving diverse prijzen en werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste buitenlandse film.

Boon

Ook schrijver Louis Paul Boon werd in Aalst geboren. Veel van zijn werk kent een directe link met de stad. In het stedelijk museum heeft hij een permanente expositie, in de tuin ervan staat een karikaturaal beeld van hem. In gelegenheid de ‘Graaf van Egmont’ hing zijn portret boven een gereserveerde tafel.

DSCN7251

Over de Sint-Martinuskerk beweerde Boon dat deze op zijn mooist is gezien vanuit de Sluierstraat, in de regen. En in de avond voeg ik er zelf aan toe. Wel nog even de lampen dimmen!

DSCN7263

Binnenin de kerk hangt een schilderij van Pieter Paul Rubens, ook het graf van Dirk Martens is er te vinden.

Van Petegem

De tocht die ik ging fietsen was de Peter van Petegem Classic. Mijn eerste serieuze rit in 2016, ik had me ingeschreven voor de 115 kilometer. Peter van Petegem (1970) is afkomstig uit Opbrakel (omgeving Aalst), was professioneel wielrenner en won in die hoedanigheid twee keer de Ronde van Vlaanderen, in 1999 en in 2003. In laatstgenoemd jaar schreef hij ook Parijs – Roubaix op zijn naam.

De tocht ging ik in met een nieuwigheid. Wat was het Frank? Mechanische doping? Een nieuwe fietscomputer? Schijfremmen? Nee, ik had een zelfgemaakt kaartje van de rit op mijn stuur geplakt, zo was alles goed te overzien en kon er uitstekend toegeleefd worden naar de oude finale van de Ronde van Vlaanderen .. de Muur / Kapelmuur en de Bosberg!

DSCN7244

DSCN7275

Vijfenhalf uur later en 4760 kcal lichter arriveerde ik weer in Aalst. Het was een prachtige rit met een Ename biertje en een hamburger als medaille.

Belgica

In de avond kon ik niet om de film ‘Belgica’ heen. Twee broers uit Gent runnen een café, hoe beter de zaken gaan hoe slechter het gaat in de relatie. Ouder worden, keuzes maken en onwijs goeie muziek zijn ook zo een aantal dingetjes in de film. Gaat deze topper zien, al dan niet in België! Moe maar voldaan dook ik tegen één uur mijn hotelbed in.

BELGICA48

Verantwoording: Wikipedia, lokale informatiefolders waaronder de stadswandeling. Alle foto’s eigen produktie. De filmposter komt van internet.