Een Arnhems museum in particuliere handen, gevestigd in de buurt van Schaarsbergen. Wat begon als eenmanshobby werd in 1994 een openbare collectie. In een voormalig schoolgebouw aan de Kemperbergerweg kun je bijna dagelijks de Tweede Wereldoorlog herbeleven. Na het passeren van een aantal Duitse herders, een Beechcraft 18 en de kassa (alwaar 8 euro toegang kan worden afgerekend / geen pinautomaat) beland je in een eclectisch overzicht met daarin opgenomen enkele merkwaardige curiosa.

DSCN7056

Via diverse voertuigen, wapencollecties en uniformen kom je aan in het dagelijks leven van de oorlog: zeep, tandpasta, sigaretten en lucifers. Vrijwilligers geven gevraagd en ongevraagd tekst en uitleg. Interessant en vermakelijk maar trek ook op tijd je eigen plan!

DSCN7057

Op de bovenverdieping treffen we diverse objecten en vitrines aan. In het oog springt een diorama, ingericht met spullen van of uit de directe omgeving van Adolf Hitler. Via zijn persoonlijk ‘styliste’ zijn een aantal voorwerpen in het museum terechtgekomen. Waaronder een bankje, servies en bestek, een riem van Seys-Inquart, een door Hitler zelfgemaakt schilderijtje (?!?) en een in de Berlijnse bunker gebruikte typemachine.

Aandacht is er ook voor de slag om Arnhem. Er zijn foto’s, krante-artikelen en pamfletten. Op de foto hieronder zien we het uniform van de Britse parachutist Dixon.

DSCN7063

Eenmaal weer buiten schijnt de zon en krijgen we een exclusief kijkje ‘achter de schermen’ aangeboden. Er staan drie door de Duitsers gebruikte voertuigen waarvan er één is omgebouwd voor gevangenentransport. Een bijzonder exemplaar voor Nederland.

DSCN7071

DSCN7072

Na twee uurtjes rondkijken hebben we alles grotendeels gezien. De honden blaffen, uw verslaggever trekt verder. Uitgezonderd de auto’s zijn alle voorwerpen in het museum in vrijheid te bekijken. Opdat wij niet vergeten ..