Ik was in de stad om naar het museum te gaan. Musée Matisse was het idee. Uitstappen op Nice centraal station was al gelukt, bij de tourist-office kwam ik snel aan de weet welke buslijn ik moest nemen. Na een rit door de halve stad belandde ik aan de Avenue des Arènes de Cimiez. Voor een dichte deur. Het musée was gesloten op mardi! Ik was even uit het veld geslagen maar vond een eerste alternatief in een lunch en een potje jeu de boules. Ondertussen zocht ik naar een museum dat wel open was (hoera voor de wifi) en kwam ik uit op het MAMAC. Het Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain. In de benedenstad. Halverwege de middag stond ik voor de ingang, ging naar binnen en liep er twee uur rond. In verwondering!

DSCN6402

Tijdelijke expositie

Van juni tot en met november 2015 exposeert Keith Sonnier (Louisiana, 1941) in MAMAC met zijn overzicht ‘Light Works’. De expositie op de eerste verdieping is een goede aanvulling op de reeds aanwezige Amerikaanse kunst in het museum. Er zijn zo’n dertig lichtwerken van Sonnier te vinden, allen gemaakt vanaf 1960 en voorzien van bijzondere titels. Goed gedaan Keith!

DSCN6403

War of the worlds (2004) – neon, transformer and found objects

DSCN6404

Dis-Play II (1970) – foam rubber, fluorescent powder, strobe light, black light, neon, glass

Vaste collectie

Op de tweede verdieping bevindt zich de afdeling Nouveau Realisme / Pop Art American. Een rondje langs de velden:

4J02362

Mimmo Rotella – Marilyn, il Mito Di Un Epoca (1963)
Collage van affiches op doek.

DSCN6408

Arman – Vénus aux ongles rouges (1967)
Handen in een polyester torso.

DSCN6410

Niki de Saint Phalle – Fontaine aux quatre nanas (1974 – 1991)
Op de derde en vierde verdieping bevinden zich werken van verschillende kunstenaars. Van Niki de Saint Phalle (1930 – 2002) is veel materiaal beschikbaar. Buiten (op de eerste foto) zagen we al het ook door haar gemaakte Monstre du Loch Ness (1993).

DSCN6412

Arman – La Tulipe (2001)
Dit object is een opengewerkte en op zijn kant geplaatste Triumph Spitfire. Door de bezoeker ernaast is de grootte van het kunstwerk goed te zien!

3A02118

Claude Gilli – La vie silencieuse (1963)
Dit 3-d werk bestaat uit hout, foto’s en objecten. Bijzonder, eigentijds maar toch ook al weer zo’n vijftig jaar geleden gemaakt. Een erg fijne afsluiter.

Je reviendrai

Na het bezoeken van alle vier verdiepingen was het tijd voor het dakterras op de vijfde. Daar kun je prachtig rondwandelen en lang kijken naar de heuvels van de stad en de Middellandse Zee. Daarna borrelen en een hapje eten op de nabijgelegen Place Garibaldi. Een levendig plein met vele terrassen. Via de Promenade des Anglais met al zijn stranden en via diverse stadsbussen – en met dank aan vele behulpzame Fransen – belandde ik een uur later op het vliegveld. Het bezoek was kort maar krachtig. En ik kom zeker nog eens terug. Voor Nice en voor Matisse!

DSCN6416

Bronnen: Wikipedia en http://www.mamac-nice.org. Alle foto’s eigen produktie, behalve die van Rotella en Gilli, deze komen van genoemde website.