Na een enerverende fietstocht belandde ik ruim een week geleden aan de Côte d’Azur. In St. Raphaël om precies te zijn. Mijn toffe reisgenoten vertrokken de volgende dag weer naar Nederland, zelf had ik nog een lang weekend in de verlenging tegoed. Na het afscheid en een half uurtje uithuilen (!#?$!%) kon ik me herpakken en mijn blik richten op de komende dagen en een goed glas pastis. Cincin .. allons commencer un tour des plages!

DSCN6369

St. Raphaël – nog maar net een jaar wordt hier de oude haven omsloten door een hypermodern aanleggebeuren. Op het dak ervan bevinden zich tuinen, bankjes en schaduwplekken. Op een prominent punt aan het eind van de looproute is een beeld van de aartsengel Raphaël geplaatst. Vanaf daar zien we aan de overkant St. Tropez, Ste. Maxime en St. Aygulf. Fréjus en St. Raphaël zijn het meest dichtbij en gaan moeiteloos in elkaar over. Er zijn zand- en kiezelstranden met zowel publieke als private gedeelten. De private stranden zijn in handen van de paviljoens, daar kun je betaald eten, drinken en op een bedje liggen.

DSCN6262

De oude haven in St. Raphaël is een genot op zichzelf. Er liggen fraaie jachten met nog fraaiere namen (‘Good life’ / ‘Absolute 70’) en vanuit hier vertrekken er veerboten naar St. Tropez en diverse eilanden voor de kust. Ook worden er nacht- en onderwaterexcursies georganiseerd.

DSCN6370

In St. Raphaël kun je je een aantal dagen goed vermaken. De voornaamste attracties blijven de stranden. Meer in het oosten van de stad zijn een aantal afgelegen en rustige plekken te vinden. Het leven is er niet al te duur, aan de boulevard kun je kwalitatief happen vanaf 15 euro. In september verkeer je wel in het gezelschap van vele senioren (mannen en vrouwen, al dan niet in combinatie met een klein hondje) en stellen (met één of meerdere kleine kinderen). Kom je dus in deze periode voor het nachtleven naar de Côte d’Azur, ik zou nog even verder zoeken!

Op de zondagen is er een markt langs de kust van St. Raphaël tot aan Fréjus. Ik zag er onder meer en onder andere kleding, schoenen, sieraden, frutsels, verkoopdemonstraties, knoflook, brood, olijven, olijfolie en paella. Ongemerkt heb je vijf kilometer afgelegd en kun je aan de koffie in Port Fréjus. Ook hier bevinden zich weer leuke jachten, schijnt de zon nog steeds en is er kunst voor de liefhebbers.

DSCN6310

DSCN6323

Fréjus – op mijn to-do-list voor Fréjus stond in ieder geval de Cité Romaine. Net als in Nice bevond zich hier een belangrijke Romeinse stad / oorlogshaven. Genaamd ‘Forum Julii’. Het meest indrukwekkend vond ik het gedeeltelijk bewaard gebleven amfitheater, daterend eind eerste / begin tweede eeuw na Christus. Door middel van zorgvuldige aanbouw is het nu een nog steeds gebruikt openluchttheater voor evenementen en festivals. Het biedt plaats aan 10.000 personen.

DSCN6326

DSCN6344

Ook de rest van Fréjus is een bezoekje waard. Het oude centrum concentreert zich in een aantal straten rondom het bisschoppelijk complex. Koffie, wijn en verdere versnaperingen zijn in de café’s en op de terrassen volop verkrijgbaar! Check wel even hoe je weer terug wil naar St. Raphaël. Op zondag is er maar zeer beperkt trein- en busvervoer.

DSCN6360

St. Raphaël – tijdens dit weekend verbleef ik in hotel Le 21, een echte aanrader. De lokatie was uitstekend: 100 meter van het station, 250 meter van het strand en 5 meter van La Tarte Tropezienne, een iedere dag geopende bakker annex taartjeswinkel. Het ontbijt in het hotel kun je dus laten zitten, schuif voor het petit dejeuner aan bij de buren, je kunt dan ook lekker buiten zitten. In de ochtend is het 21 graden.

DSCN6281

In de middag loopt dat op naar 28 om vervolgens in de avond weer te eindigen op 23. Things to do in the evening? Uit eten gaan en naar de bioscoop. ‘s-Avonds na elven is er niet veel meer te doen. De kerk is gesloten, het casino open, in een enkel café zitten nog een aantal mensen. Gaan slapen is een aantrekkelijke optie, morgen kunnen we weer naar het strand en op de vroege dinsdagochtend wacht de antiek- en rommelmarkt op de Place Pierre Coullet. Voor de laatste souvenirs!

DSCN6387

Bronnen: Wikipedia, infomateriaal ter plaatse, alle foto’s eigen produktie.

St. Raphaël en Fréjus zijn goed bereikbaar per TGV. De regionale trein rijdt in een uurtje naar Nice. Van daaruit is het nog twee uur vliegen naar Nederland.