Een druilerige dag in een zonnige zomer. Dat vraagt om een avondje komisch drama. Vanaf half juli draait While we’re young in Focus Filmtheater Arnhem. Vijf minuten voor aanvang duik ik zaal 2 in.

While_We're_Young_(film)_POSTER

De film van Noah Baumbach (1969) begint met een citaat van Henrik Ibsen:

– Ik was zo alleen. En zag het zo somber in allemaal. Weet u – ik begin zo bang te worden – zo ontzettend bang – voor de jeugd.
– Pfff – is de jeugd iets om bang voor te zijn?
– Ja. Daarom heb ik me hier opgesloten. U moet weten dat de jeugd hier aan zal kloppen. Hier binnen zal stormen.
– Dan vind ik dat u maar beter de deur open kunt maken voor de jeugd.
– De deur openmaken?
– Ja, zodat de jeugd bij u naar binnen kan. Als vrienden.

Om daarna moeiteloos over te schakelen naar de getrouwde en kinderloze veertigers Josh (Ben Stiller) en Cornelia (Naomi Watts). Die constateren dat ze nog alle vrijheid van de wereld hebben. Morgen kan een ticket naar Parijs geboekt worden. Als dat lukt. Voor een gunstige prijs. En als op het werk vrij gekregen kan worden. Leuke plannen dus maar niet echt realistisch. Verbaasd bemerken ze dat hun laatste spontane weekendje weg in 2008 heeft plaatsgevonden. Maar hé, het idee van vrijheid is belangrijker dan de uitvoering ..

Twintigers Jamie (Adam Driver) en Darby (Amanda Seyfried) leven als getrouwde hipsters en delen hun passie – het maken van documentaires – met Josh en Cornelia. Ze draaien coole grammofoonplaten, volgen hiphoplessen, organiseren buurtbarbecues en hebben een gekooide kip in huis. Al snel in het verhaal is het contact tussen de stellen (‘Alles wat wij hebben weggegooid is hun huidige leven!’) gelegd. Met turbulente gevolgen ..

ben-stiller-adam-driver-xlarge

Josh kijkt zo op naar zijn nieuwe vriend(en) dat hij zijn vrouw daarbij ‘vergeet’.

27WHILE-articleLarge

Cornelia vervreemdt zich van haar leeftijdsgenoten en draait in vele opzichten de klok twintig jaar terug.

Aan het eind van de rit blijkt de film – volgens Baumbach – niet om leeftijd maar om relaties en gevoelens te gaan. Josh en Caroline zaten in een routineus leven maar eindigen deze episode met nieuwe energie en hervonden oude vriendschappen. Jamie en Darby leken gelukkig te zijn maar uiteindelijk komt hun liefde voor elkaar op de tweede plaats.

Zelf kwam ik tot de slotsom dat oprechtheid, belangstelling en liefde er veel meer toe doen dan leeftijd. Ze zijn everlasting en intergenerationeel. En ook dat is een mooie conclusie.

While we’re young is momenteel nog in roulatie en mag gezien worden. Hij is komisch, onderhoudend, maar ook ongemakkelijk confronterend. Er speelt een goede cast en er gebeurt veel meer dan ik hier heb kunnen beschrijven. Gaat dat dus zien! Deuren open laten svp ..

DSCN5839

Bronnen: Wikipedia, recensie VPRO Cinema. De filmposter en de stills haalde ik van het internet, de laatste foto maakte ik zelf. Het citaat van Henrik Ibsen komt uit zijn toneelstuk ‘Bouwmeester Solness’.