Donderdag 2 juli 2015. Heetste dag van het jaar. Tot nu toe. Eindexamenexpositie van Artez, in het voormalig ABN-AMRO gebouw aan het Gele Rijders plein. Als ik wil vertrekken naar de stad begint het enorm te regenen en te onweren. Met enige vertraging arriveer ik op de plek van bestemming en kan ik nog een uurtje rondkijken op de eerste verdieping. Daar exposeert de afstudeerrichting Fine Art. Ik zag hun projecten en sprak met enkele makers. Dreams need air .. een korte impressie:

DSCN5505

Dit is het eerste werk van Eef Veldkamp. We zien een tv-studio met desk maar zonder presentator. Op een beeldscherm is een correspondent (‘the silent reporter’) permanent aan het wachten op verbinding. Er gebeurt niets maar tegelijkertijd een heleboel. Op de website van Eef staat dat het werk (nog) geen titel heeft. Twee meter voor het object geeft hij aan dat Lost Connection wel een goede zou zijn. Vind ik ook. We blijven het volgen!

DSCN5508

Zijn andere project betreft een videofilm. Van een orkest dat door de Arnhemse Rozemarijnsteeg marcheert. De steeg staat voor ‘transgressie in de samenleving’ terwijl het orkest duidt op de ‘altijd doorstromende levensader’. Op de foto beschouwt de maker beide aspecten.

DSCN5510

Manon Hidding maakte of kocht een kast en vulde deze met kleine en persoonlijke zaken uit haar verleden. Die eenzaamheid of melancholie op kunnen roepen maar uiteindelijk staan voor liefde en geluk in het leven. Het Verloren Geluk is dan ook de titel van haar werk. Kijken en bewonderen toegestaan!

Maar niet te lang. Want na een sneak preview op de naastgelegen afstudeerrichting Interaction Design was het voor mij om half negen toch echt sluitingstijd. Pindakaas.

Verder met de expositie over vier verdiepingen kan tot en met aanstaande zondag. Veel afgestudeerden zijn aanwezig voor tekst en uitleg. Op de begane grond kun je een drankje doen en een hapje. Bij het witte kruis met de tekst FIRST EET. Ook daar is over nagedacht. Toen ik buiten kwam was de lucht geklaard!

DSCN5523

Op de sites http://www.eefveldkamp.nl en http://www.manonhidding.nl is meer info over Eef en Manon te vinden. Algemene info en openingstijden op http://www.artez.nl.