Mijn laatste bericht over St. Petersburg gaat over zijn metronet. In 1955 werd de eerste lijn ervan geopend. Zestig jaar later bestaan er vijf. Door de moerassige bodem en ondergrondse riviertjes moest er voor de tunnels diep gegraven worden. Op gedeelten ga je met de roltrap tot vijftig meter de grond in. Maar dan ben je ook ergens! In de spits rijdt er iedere anderhalve minuut een trein, buiten de spits is dat iedere vier minuten. Er is een vast tarief op het hele traject. Je betaalt één munt per rit, ongeacht waar je naar toe gaat. Tijdens mijn verblijf kostte een munt 31 roebel, dat is zo’n 55 eurocent.

12

DSCN4961

Buitenkant en entree halte Ploshchad Vosstaniya

De metro in St. Petersburg is tweetalig, Russisch en Engels. Gelukkig maar. Zo was Достоевская / Dostoyevskaya de halte die het dichtst bij mijn hotel lag. Van daaruit ben ik een aantal kanten opgegaan. Met lijn 2, lijn 4 en lijn 5. Op sommige stations stap je zo in de stilstaande trein. Bij andere haltes bevinden zich automatische schuifdeuren in een lange wand die exact de deuren van de trein kopiëren. Bij stilstand gaan ze allebei open.

DSCN5113

Overstapstation Spasskaya en een stilstaande trein.

Veel metrostations kenmerken zich door uitgebreide mozaïek-versieringen. Al dan niet uit de Sovjet-periode. Had ik meer tijd gehad in St. Petersburg, ik zou nog eens uitgebreid een dagje rondhangen in het metro-wezen. Gewoon een lijntje pakken en op ieder station uitstappen om daar te kijken en te fotograferen. For the time being doen we het met de volgende welgemaakte foto’s ..

DSCN5114

DSCN5176

De stations zijn schoon en fris. Er liggen geen peuken en het is er kauwgumvrij. Aan de ene kant komt dat door de schoonmaakploegen. Aan de andere kant is het ook cultuur, houding en gedrag. Ik zag mensen twintig meter heen en weer lopen om sigaretten in prullenbakken te gooien. En dat volstrekt normaal vonden. Boetes, camerabewaking en wat al nog meer, ik heb er verder niets over gehoord ..

DSCN5241

Schoonmaakploeg daalt af in station Ploshchad Aleksandra Nevskogo

De metro stopt met rijden tussen twaalf en één uur ‘s-nachts. En begint er weer mee omstreeks zes uur de volgende ochtend. In de stad zijn diverse overbruggingsmogelijkheden ..

44759

Bronnen: Wikipedia, St. Petersburg city map

St. Petersburg ligt op 1750 kilometer van Amsterdam. Je vliegt er in twee uur en tien minuten naar toe. In de zomer is het er lekker lang licht en bedraagt het tijdsverschil één uur. Do svidanija!

Alle foto’s eigen produktie. Behalve de eerste en laatste afbeelding, die haalde ik van het internet. Enkele opzienbarende (en bijna surrealistische) beelden van metro-stations in St. Petersburg kun je vinden op http://www.metrowalks.ru/spb.