Een bericht over ver. En wie ver reist kan veel verhalen!

Onlangs een aantal dagen in St. Petersburg geweest. Met zijn vijf miljoen inwoners de tweede stad van Rusland. Gelegen op 42 eilanden aan de Finse Golf en aan de monding van de Neva. Op mij maakte de stad een overweldigende indruk. In een serie van drie probeer ik daar iets van te laten zien. Bericht één begint met de Nevsky Prospekt. De belangrijkste straat op het grootste eiland. Met een lengte van zo’n vijf kilometer. Je kunt er gerust een dag over lopen. Net als ik. Lopen jullie mee?

DSCN4949

We beginnen de wandeling op het Vosstaniya-plein. Een grote rotonde, in het midden een zuil met ster, omringd door vlaggen. In 1905 vond op dit plein de eerste tsaren-opstand plaats. Die Nicolaas II overleefde. Aan het Vosstaniya-plein is ook gelegen het Moskou-station. Vanuit dit station komen en gaan de treinen naar alle richtingen. Moskou ligt op zo’n zevenhonderd kilometer.

We lopen westwaarts richting het eindpunt van vandaag, de Admiraliteit. Die zien we al van ver. Drie straten op dit eiland zijn zo ontworpen dat ze toeleiden naar dit gebouw aan de Neva. Rechte lijnen, overzichtelijke wegen, net zo makkelijk! En niet vreemd als je weet dat St. Petersburg vanaf 1703 geheel als nieuwe stad is aangelegd. Nadat tsaar Peter de Grote dit gebied had veroverd op de Zweden.

We komen aan bij de Anichkovbrug. Deze overbrugt de Fontanka, het eerste kanaal dat we oversteken. Er zijn er hier een aantal, de inspiratie ervoor had Peter de Grote opgedaan in Amsterdam. Op de vier hoeken van de brug zien we bronzen beelden van paarden en hun temmers, ze zijn ontworpen door beeldhouwer Pyotr Klodt.

DSCN4967

We gaan verder en zien aan de linkerkant het Ostrovskypark met een standbeeld van Catherina de Grote. Zij gaf de Nevsky Prospekt zijn huidige naam. Naast het park bevindt zich de Russische Nationale Bibliotheek. Daar zijn zo’n 33 miljoen boeken opgeslagen. Aan de overkant bleek het dit weekend internationale boekenbeurs te zijn. In een aantal zijstraten waren muziek- en toneelvoorstellingen, in een grote ruimte kon je schrijvers ontmoeten, uitgevers de hand schudden en boeken, veel boeken op de kop tikken.

Vladimir Nabokovs roman Лолита heb ik laten liggen, ik had hem al in het Nederlands gelezen. Ook de schiettent waar je je met een kalashnikov-achtig geweer op een kaart kon uitleven liet ik .. juist ja.

DSCN4975

Doorlopend komen we langs het warenhuis Gostiny dvor, de winkelpassages Passash en Grand Palace en het Grand Hotel Europe. Maar ik kwam niet echt voor het winkelen en een hotel had ik ook al. Wel lukte het goed leuke souvenirs en fijne gadgets (mokken, magneten, sleutelhangers) aan te schaffen in de voetgangerstunnel onder de Sadovaya-straat. De beste plek die daarvoor te vinden is!

Nadat we de Armeense kerk al waren gepasseerd lopen we even later langs de Catharinakerk, de oudste katholieke kerk van Rusland. Ervoor verkopen kunstenaars hun werk, er tegenover bevindt zich de Roze Toren. Die is in 1804 opgericht als brandtoren en spiegeltelegraaf en bevindt zich halverwege onze wandeling. Op een ansichtkaart uit 1911 is de toren goed te zien. De trams zijn uit het straatbeeld verdwenen, trolleybussen zijn ervoor in de plaats gekomen.

nevskypostcard_064

DSCN4971

We lopen verder en zien op diverse straathoeken en bij metrohaltes verkoop van allerlei zaken. Koekjes, vis en bloemen zijn daarbij favoriet. Ijs, frisdrank en coffee-to-go vullen dit perfect aan.

Een pit-stop maken we bij Konditerskaya Sever. Een reeds in de tsarentijd en ook in de Sovjet-periode bekende banketbakker. We kunnen binnen of buiten zitten. Genieten we even mee? Roomtaarten en gebak zijn de specialiteiten van het huis!

DSCN4983

Als we bij het tweede kanaal – de Griboyedova – aankomen, slaan we rechtsaf. Na zo’n honderd meter komen we bij de Opstandingskerk van de Verlosser. Een echte blikvanger, gelegen aan het water en het Mikailovsky park. Maar ook een vreemde eend in de St. Petersburgse bijt. Door zijn niet-Europese uitstraling. Tegenwoordig is in de kerk een mozaïekmuseum gevestigd.

DSCN5005

Aan de andere kant van het kanaal lopen we terug. Als we goed opletten zien we dat je hier – net als in heel St. Petersburg – gratis kunt parkeren. Verder valt het op dat je – waar dan ook in de stad – geen graffity tegenkomt. En tellen de verkeerslichten zowel voor voetgangers als voor auto’s af naar groen. En rood!

Weer terug op de route kunnen we op de foto met een wasbeer en bleek dat op die dag de hoogste klassen van de middelbare school hun laatste lesdag hadden. Iedereen die het betreft sluit dat feestelijk af, de meiden dragen een sjerp ter decoratie.

DSCN4992

DSCN4991

Doorlopend komen we bij de Kathedraal van Kazan. Alleen dit gebouw op zichzelf is al bijzonder, nu ligt het ook nog eens aan een verder toch al indrukwekkende boulevard. Ervoor ligt een parkje waar je prima kunt relaxen en rondkijken. Tegenover de kathedraal bevinden zich muziekwinkel Noty (voor alles van klassieke muziek tot elektrische gitaar) en het Huis Singer (een boekhandel annex uitgever). Op het dak van Huis Singer staat een koepel waarop nimfen een glazen wereldbol vasthouden.

DSCN4988

Nadat we nog twee kerken passeren (de lutherse en de Hollandse kerk), twee paleizen en een literatuurcafé, komen we aan bij onze eindbestemming, de Admiraliteit. Tegenwoordig is hier de marinehogeschool gehuisvest. Het gebouw ligt in een park met een klassieke fontein. Waar je ter afsluiting van je laatste schooldag natuurlijk even met zijn allen in kunt duiken. En waar je als toerist en inwoner gewoon heerlijk kunt zitten!

DSCN5016

DSCN5017

Na een topdag gaan we terug naar het hotel met de metro. Halte Admiralteyskaya. Eén munt per rit. Drie muntjes voor 100 roebel. Maar voor wie terug wil lopen, er is alle tijd en ruimte om nogmaals te genieten. Ook van de avond!

Bronnen: Wikipedia / Peter d’Hamecourt: Petersburg, paradijs in het moeras / Anwb-extra: St. Petersburg / Floortje Dessing: 100 wereldplekken die je gezien moet hebben

Alle foto’s maakte ik zelf. De historische foto komt van de site http://www.nevsky-prospekt.com. Alwaar ook verdere info over de bekendste straat van Rusland te vinden is.