Twee projecten, één gedachte . . sinds half december 2014 is de Rozemarijnsteeg omgetoverd tot ‘het nieuwe Arta’. Over één tot twee maanden wordt de Wolvengang voorzien van een kunstzinnige creatie. Hier een kort verhaal over goede initiatieven en fraaie uitwerkingen ..

DSCN4443

Najaar 2013 besloot Noortje de Brouwer om voor haar vrije opdracht bij Artez iets met kunst in de openbare ruimte te gaan doen. Op zoek in de stad viel haar oog op de Rozemarijnsteeg. Het was er donker en alles was dicht. “Wat gebeurt er achter die muren?” vroeg ze zich af. In oktober 2013 bracht ze vierentwintig uur in de steeg door om passanten, bewoners en ondernemers aan te spreken over het verbeteren van deze plek. Na een presentatie en een samenloop met de lezing ‘De stand van de stad’ legde ze contact met de gemeente en het binnenstadmanagement. Het idee van de positieve benadering in plaats van een repressieve aanpak (graffiti weghalen, boetes uitdelen, opruimacties) sloeg aan en kon worden uitgewerkt. Na veel overleg en ettelijke hobbels (vergunningen, monumentenonderzoek) werd uiteindelijk afgelopen december een steeg met eigenzinnige kunst onthuld. In stoere frames hangen nu foto’s, gedichten en graffiti-art. Na een aantal maanden wisselt de collectie weer. De Brouwer heeft daarin nu nog de zeggenschap, op termijn gaat dit breder lopen. Ondanks de afstand – ze studeert en woont momenteel in Den Haag – is Noortje nog met regelmaat in ‘haar’ steeg te vinden. Iets dat iedereen aan te raden is.

DSCN4359

Een tweede idee kwam van de bewoners in de Coehoorn. Zij wilden in het looppaadje Wolvengang een kwaliteitsslag maken. Na bemiddeling van KunstLAB kwamen zij terecht bij Iris van Gils en Joost Hoebe, studenten van Artez. Hun voorstel tot verbetering bevatte twee punten: meer bewustwording van de plek en de uitdaging om toekomstige graffiti te reduceren. “Mensen lopen vaak gedachtenloos rond zonder zich te realiseren hoe de omgeving er uitziet. Daar wilden we iets mee doen.” zegt Iris. “Het voorkomen van graffiti was een ander uitgangspunt. We hebben gepoogd iets te creëren waardoor er minder lukraak tags worden neergezet” vult Joost aan. Door het plan van een opvallende tekst over de treden en een confronterende muurschildering hopen zij hun doelstelling te realiseren. De uitvoering is binnenkort. Ook voor deze steeg geldt dan: zien is geloven en lopen is beleven.

DSCN4378

De komende maanden in theater Arnhem: de Rozemarijnsteeg en de Wolvengang 2.0. Komt dat zien!

Dit verhaal verscheen afgelopen vrijdag ook in de Nieuwe Arnhemse Krant (NAK). De interviews met Noortje, Iris en Joost hield ik in december 2014. De foto’s van de Rozemarijnsteeg betreffen de nieuwe situatie, de creatie in de Wolvengang moet nog gerealiseerd worden.