Een week geleden in Winterswijk geweest. Tijd over voor museumbezoek. Villa Mondriaan stond nog op mijn verlanglijstje en is nu afgevinkt! Hier mijn verslag over een klein maar verrassend museum dat zich bevindt in een witte villa aan de Zonnebrink.

DSCN4448

In 1880 kwam daar Piet Mondriaan sr. te wonen. Hij was in Winterswijk benoemd als hoofdonderwijzer aan een school voor Christelijk Nationaal Onderwijs en betrok met zijn gezin de onderwijzerswoning die bij de school hoorde. Piet Mondriaan jr. was toen acht jaar. In zijn Winterswijkse periode leerde de jonge Piet tekenen en schilderen van zijn vader, van zijn oom Frits en nog later van de schilder Braet von Uberfeldt. Op lokatie of gewoon thuis oefende Mondriaan jr. zijn kunsten. Vanuit de woonkamer was er een blik op de Jacobskerk die hij een aantal malen heeft getekend. Compleet met appelboom.

DSCN4457

In 1889 behaalde Mondriaan jr. zijn akte LO Handtekenen. Daarmee mocht hij lesgeven op al het lager privé- en staatsonderwijs. Op de school van zijn vader gaf hij tekenles. Ondertussen ging hij door voor zijn akte MO Handtekenen en Perspectief, om daarmee toegelaten te worden tot de Rijksacademie. In 1890 – hij was toen achttien jaar – exposeerde Mondriaan jr. voor het eerst, in Den Haag. Twee jaar later verhuisde hij naar Amsterdam.

Villa Mondriaan is in 2013 grondig verbouwd en daarbij is ook een naburig pand aangetrokken. Zodoende zijn twee grote expositieruimtes en een museumcafé toegevoegd aan de al bestaande galerie. Naast de eigen collectie is er nu een samenwerking met het Haags Gemeentemuseum waardoor er wisselende werken uit zijn vroege jaren kunnen worden getoond.

44a6ce0b4ce363a098c290bf52ab19de

Schrijvend meisje, ca 1894 – 1895, zwart krijt op papier

Erg mooi vond ik het volgende schilderij .. als je de personen wegdenkt, nog wat meer abstraheert en een paar kleuren verandert houd je slechts een aantal lijnen en vlakken over. Het concept dat Mondriaan later wereldberoemd maakte.

c0867d17639f75fda644f283c7d680e3

Vrouwen met kind voor boerderij, ca 1894 – 1896, olieverf op doek / twee delen

Momenteel loopt in de villa de expositie ‘Mondriaan en zijn leermeesters’, verlengd tot en met mei 2015. Ook is er hedendaagse kunst in een moderne aanbouw. In de nieuwe expositieruimtes hangen meerdere vroege en realistische werken. Van daar tot aan de Victory Boogie Woogie ging het in stappen. Waarvan de eerste zijn gezet in een Winterswijkse woning. Goed om er meer dan honderd jaar later op bezoek te zijn!

Bronnen: http://www.mondriaanhuis.nl (geboortehuis Amersfoort), http://www.villamondriaan.nl (woonhuis Winterswijk) en een biografie over Mondriaan senior. De foto’s zijn een eigen produktie, de vroege werken haalde ik van de site http://www.gemeentemuseum.nl