Vorige week in het Paradijs geweest. Een gebied in Arnhem ten zuiden van de Eusebiuskerk en ten noorden van de Rijn. Er is volop ontwikkeling nu. Op de foto kijken we vanuit de Trompetstraat richting de kerk.

DSCN4329

De naoorlogse bebouwing waar we tegen aan kijken wordt nog tot aan de jaarwisseling van binnen gestript en meteen in januari gaat deze hele strook panden (vanaf De Waag tot en met de onderdoorgang) tegen de vlakte. De onderdoorgang die daar een paar meter Trompetsteeg heet(te). Tot een paar weken geleden hing er het bordje nog van. Terwijl het helemaal geen steeg was eigenlijk. Maar ‘Trompetonderdoorgang’ klinkt ook zo raar. En Trompetsteeg was natuurlijk een verwijzing naar het oorspronkelijke straatje dat er heeft gelopen.

yestprod24401

Op de foto van toen zien we het oude straatje met pakhuizen, loodsen, huisjes en een fabriekje. Dit alles en de omgeving werd verwoest in de Tweede Wereldoorlog. Waarna de flats kwamen. Nog langer geleden stond tussen de Trompetsteeg en de Rodenburgstraat het Nieuwe of Armenweeshuis. Ten oosten van de Trompetsteeg – in de richting van de markt – lag ooit de Putstraat of Putsteeg. Die weer uitkwam op ’t Zeegat. Verdwenen straten en verdwenen namen. Zelfs de Jansbeek die door het gebied liep is niet meer zichtbaar. De naam Paradijs zou verwijzen naar een klein plaatsje in dit gebied waar in de Middeleeuwen enkele prostituées hun werkplek zouden hebben gehad. Een mooi verhaal maar anders dan op één website heb ik dit niet kunnen verifiëren.

DSCN4323

Huidige situatie. Alles rechts van De Waag wordt gesloopt.

aanbod

Hoe gaat het worden? De tekening.

DSCN4322

Huidige situatie met de onderdoorgang als laatste officiële stukje Trompetsteeg.

In het nieuwe plan verrijzen 31 grondgebonden woningen in het binnengebied en 24 huurappartementen boven een nieuwe rij winkels aan de Turfstraat. Of de Trompetsteeg en de Trompetstraat blijven bestaan is niet duidelijk. De buurt is nog in het ongewisse, de website ‘kwartiermakers’ weet te melden dat de Trompetsteeg in het nieuwe plan is ingetekend. Maar daar kan ik op de schetsen weer geen bevestiging van vinden. De situatie zoals die nu is verdwijnt in ieder geval. De bordjes Trompetsteeg en Trompetstraat zijn inmiddels een collector’s item. Als de naam niet meer terugkomt zijn deze de laatste verwijzing naar een lange geschiedenis. In 2015 komt er vast meer duidelijkheid over deze kwestie. Op een mooi nieuw jaar!

15174_ext-01-turfstraat-1140x491

Bronnen: een aantal foto’s maakte ik zelf. De historische foto haalde ik van http://www.yesteryear.nl, de kaart en het schetsontwerp plukte ik van http://www.woneninparadijs.nl. In de buurt had ik een aantal gesprekken, ik las het artikel ‘Het Paradijs bij de Grote Kerk’ van Harry van der Ploeg (1994) en keek op http://www.kwartiermakersarnhem.nl.