Zondag 1 april 2012. Mijn broer en ik zijn in België voor een weekendje Ronde van Vlaanderen. Vanuit onze lodge fietsen we naar de Koppenberg, daar is het lekker kijken. We positioneren ons op een goede plek en na een tijdje komt het peloton de hoek om, de kasseien op. Achteraan fietst Stijn Devolder, de winnaar van 2008 en 2009. Hij is gehavend en bebloed, zijn fiets doet het niet meer. Hij stapt af, probeert het nog een keer maar ziet al snel het kansloze van zijn missie in. En stopt ermee. Een drama voltrekt zich voor onze neus. We fietsen snel naar Oudenaarde. Daar is de finish en we zien Tom Boonen even later als eerste over de streep gaan. Misère en heldendom gevangen in twee momenten. Afgelopen week ging ik terug naar België. Voor het Ronde-gevoel en de rust van november.

DSC_5434

In 1913 werd de eerste Ronde van Vlaanderen verreden. Een initiatief van Karel van Wijnendaele, een sportjournalist die de oplage van zijn krant wilde verhogen. Een bekend verhaal? Inderdaad, het dagblad ‘l’Auto’ en de Tour de France gingen hem voor. Maar beter goed gejat dan .. afijn, u begrijpt het. Door de jaren heen onderging het parcours behoorlijke wijzigingen. Oorspronkelijk werd er gestart in Gent. En was er een vroege ochtendmis om de religieuze verplichtingen te kunnen vervullen. Vooral de katholieke Italianen stelden dat op prijs. In 1977 werd Sint Niklaas als startplek geïntroduceerd, vanaf 1998 werd Brugge het vertrekpunt voor de rit van 250 kilometer. Pas in de jaren zestig werden de Vlaamse Ardennen toegevoegd aan de route, daarmee kwamen beklimmingen als de Oude Kwaremont in beeld. In 2012 onderging de eindfase een drastische wijziging. Een aantal hellingen werd meerdere keren opgenomen, zo kon men de renners vaker zien langskomen. De finish werd verplaatst naar Oudenaarde. De Muur van Geraardsbergen verdween uit de route.

In de Hof

Door een toeval belandde ik voor mijn Oudenaardse overnachting in bed and breakfast ‘Hof ter Kammen’. Dat pakte goed uit .. het bed and breakfast bleek een wielerverblijf met de Koppenberg als decor. Ik kreeg de sleutel van de kamer ‘Taaienberg’ met een fraaie zwart wit picture aan de wand: Albéric (Briek) Schotte in achtervolging op Fiorenzo Magni, Ronde van Vlaanderen 1950.

DSCN4199

Beneden is er volop kledingkeuze voor de volgende dag: een shirt van Sunweb, Katusha of de Noorse damesploeg om maar eens wat te noemen. En allemaal ook nog eens gesigneerd. Bij het ontbijt praat ik door met gastvrouw Hilde en twee andere logées. Het is een gelukje dat we hier zitten, alleen buiten het wielerseizoen is hier nog wel eens plaats. Van maart tot en met september 2015 zijn de vier kamers en de vakantiewoning al weer volgeboekt, met name door wielerploegen. Het Australische Orica Greenedge en het Zuid-Afrikaanse MTN Qhubeka (Boasson Hagen, Ciolek, Farrar en ons eigen Theo Bos) hebben al besproken. En zullen bij vertrek de collectie gesigneerde shirts vast uitbreiden. In het peloton staat het verblijf ook wel bekend als ‘De Hof’ en ik voel me met mijn overnachting dan ook een beetje ‘one of the guys’!

DSCN4202

Op de Koppenberg

In toch maar mijn eigen outfit vertrek ik op verkenning naar de Koppenberg. Die is snel gevonden. En wat een contrast met die eerste zondag in april. Er is niemand (NIEMAND) en er heerst totale stilte. Ik bewonder de kasseien en de steile klim die oploopt tot 19%. Het is mooi hier te zijn.

DSCN4232

DSCN4233

Bij de Muur

Ik rij door naar Geraardsbergen. Een tochtje van 25 kilometer. Vanuit het dorp is de Oudenberg en de befaamde Muur niet ver meer. Hier geen totale rust maar – hoe zal ik het noemen – gelatenheid. De klim is ondergebladerd, monumenten kijken terug op wat ooit was en de Mariakapel is gesloten. Gelukkig brandt in café ”t Hemelryck’ de kachel en is er thee en mattentaart.

DSCN4253

DSCN4264

Het wordt snel donker, ik moet terug naar Oudenaarde.

Spartacus

Daar bezoek ik een dag later het CRVV, het Centrum Ronde van Vlaanderen. Museum, vergadercomplex en trefpunt voor wielerfanaten. De tentoonstelling van het moment is ‘De schatkamer van Fabian’. Een mooie toevalstreffer. Fabian Cancellara won de Ronde in 2010, 2013 en 2014. En beschikt volgens insiders over alle kwaliteiten van een goede renner. In de schatkamer bevinden zich allereerst zijn merkentruien over de periode 2000 – 2014:

DSCN4286

De rijdende topstukken staan bij elkaar .. zijn Look fiets waarop hij bij de junioren twee maal wereldkampioen werd en zijn Cervélo fiets waarmee hij in 2008 Olympisch kampioen tijdrijden werd. Op zijn TREK fiets Ronde van Vlaanderen 2013 vinden we op het frame Cancellara’s bijnaam ‘Spartacus’ en een gladiatorenhelm, op de buis zit een sticker met de volgorde van de te rijden hellingen:

DSCN4290

Links zien we nog zijn gele truien 2004, 2007, 2009 en 2012, de leiderstruien in de Tireno Adriatico 2008 en Vuelta 2009, de Zwitserse kampioenstrui en de wereldkampioenstrui tijdrijden. Daarnaast valt er in het CRVV nog veel meer te bekijken. Het shirt van Tom Simpson (winnaar Ronde van Vlaanderen 1961), een oude ploegleidersauto, een meeslepende film .. ik heb een berg beklommen, ik heb mooie teksten gelezen .. zo langzamerhand wordt het tijd om afscheid te nemen van Oudenaarde. Ik bestel in brasserie ‘De Flandrien’ een Croque Surplace (het is moeiteloos variëren op het thema) en maak me klaar voor de tocht huiswaarts. Naar Arnhem is het – hoe toevallig – precies 250 kilometer. Maar ik ben in drie uurtjes thuis. Met de auto!

De Ronde van Vlaanderen 2015 vindt plaats op zondag 5 april. Een dag eerder wordt de Ronde van Vlaanderen cyclo verreden. Het CRVV heeft een mooie en veelomvattende site: http://www.crvv.be, de tentoonstelling over Fabian Cancellara loopt nog tot en met mei 2015. Het hele jaar door is het fantastisch fietsen en wandelen in de Vlaamse Ardennen, in de regio zijn diverse overnachtingsmogelijkheden.

Bronnen: ‘De Vlaamse Ardennen – zien, proeven en beleven’ van Marc Peirs en Marthe Minnaert, ‘Oudenaarde troef – toeristisch magazine’, wikipedia. Alle foto’s eigen produktie.