En verdorie, ze flikt het weer .. Scarlett Johansson in een waanzinnige film die nog lang nadreunt. Afgelopen weekend naar Lucy geweest. Een wervelende mix van actie, thriller, science fiction en natuur!

naamloos (10)

Wat is het verhaal? Het gaat om een veronderstelling. Die is dat de mens maar 10 % van zijn hersencapaciteit benut. En daarmee doen we het nog het best van alle levende wezens op aarde. Op de dolfijnen na. Maar zouden we deze 10 % uit kunnen bouwen? En waar zijn we dan toe in staat?

Samuel Norman (Morgan Freeman) is als professor bezig met deze materie. En verkent de grenzen van het mogelijke. Misschien kunnen we bij een benutting van 20 % dingen of personen verplaatsen door er alleen maar aan te denken. Stel je voor! En wat zou er nodig zijn om dit te bereiken?

DSCN3974

Bendeleider wacht op het openen van een koffer, explosiegevaar!

In de tussentijd is een criminele bende bezig een nieuwe en super krachtige drug te introduceren. CPH4 is de benaming en Lucy (Scarlett Johansson) valt per toeval – een fraai begin – in handen van deze bende. Ze krijgt een pakketje drugs in haar buik geïmplanteerd om deze over de grens te smokkelen. Dan gaat er iets mis met het pakketje. Lucy krijgt een overdosis CPH4 binnen. Waarna alles op slag verandert .. ze gebruikt de overdosis om haar benutting naar 100 % te trekken. Allereerst verslaat ze de bende door het verplaatsen van hun zaken en hun leden. En daarna verplaatst ze zichzelf .. in vorm, tijd en ruimte. Briljant bedacht, fantastisch uitgevoerd!

DSCN3976

Lucy heeft zojuist iedereen tegen het plafond gewerkt

De regisseur van Lucy is de Fransman Luc Besson. Uit een interview met hem blijkt dat de veronderstelde benutting van de hersencapaciteit fictief is. Hoeveel de mens benut en hoeveel een dolfijn, we weten het niet exact. Maar het is interessant hierover na te denken en er onderzoek naar te doen. Wat wél klopt in het verhaal is de energiegevende stof met de kracht van een atoombom. Iedere vrouw maakt dit molecuul aan als ze zes weken zwanger is, het zorgt voor de vorming van botten in een nieuw mensenlichaam. Maar heet dan weer geen CPH4. Zo lopen fictie en werkelijkheid in dit verhaal prachtig door elkaar heen en dat is nu juist wat de film zo interessant maakt: je kunt je in een andere wereld wanen en tegelijkertijd fantaseren over andere manieren van zijn. En dat is een verfrissende bezigheid!

Voor iedereen die dit stuk heeft gelezen of de film gaat zien, ik voorzie een hersenbenutting van 11 % .. minimaal. Have fun!

DSCN3979

Een Michelangelo moment met .. in de slotscene (de cirkel is rond!)

Bronnen: ik las twee interviews met Luc Besson (craveonline.com, uproxx.com) en het portret Buitenaards doelgericht over Scarlett Johansson (Vrij Nederland 02/08/14). De foto’s zijn zelfgemaakt, de filmposter haalde ik van internet. Een trailer is te vinden op http://www.lucymovie.com. De film draait nog in diverse bioscopen. Under the skin, waarover ik eerder schreef, draait vanaf 16 oktober.