´This astonishing film will leave you at once entranced and terrified … Johansson is nothing short of iconic.´

Met vriend E. vorige week een weekendje Gent gedaan. In de zaterdagse troostfinale Nederland – Brazilië hadden we even geen zin. In bioscoop Sphinx draait de nieuwste film van Jonathan Glazer, Under the Skin. Met in de hoofdrol Scarlett Johansson. De poster is pakkend, het citaat van Robbie Collin (The Telegraph) misschien nog wel meer.

85005.300

Terwijl we wachten voor de kassa passeren ons bezoekers die net uit de vorige vertoning stappen. `Waar hebben we nou eigenlijk naar gekeken?` is een zin die ik opvang. Ik lees aan de voorgevel nog even snel de eerste alinea van een recensie. Under the Skin is op het filmfestival in Cannes ontvangen met zowel gejuich als boe-geroep. Dat belooft een bijzondere avond te worden. We gaan naar binnen, een controleur scheurt het kaartje half in. De zaal is niet groot, de vloerbedekking versleten. Maar de stoelen zijn okee en we gaan het doen met twintig bezoekers.

Tien minuten na aanvang ben ik al heen en weer geslingerd tussen afhaken en doorgaan. Scarlett Johansson (naamloos in de film) rijdt in een bestelbusje door Schotland en pikt daar alleenstaande mannen op.

Under-The-Skin-Movie

Met deze mannen loopt het niet goed af. Andere mannen op een motor ruimen ´s-nachts de ´rommel´ op. Halverwege de film ben ik me kapot geschrokken bij een scene waarin de opgepikte mannen elkaar in virtual reality tegenkomen. Pats!!! Het einde van de film is nog vreemder, zo niet bizar. In opperste verwarring verlieten E. en ik de filmzaal. We sloten ons volledig aan bij onze voorgangers: ´waar hebben we nou eigenlijk naar gekeken?´

De nasleep was in eerste instantie heel praktisch .. de film kruipt erg lekker ´onder je huid´. Nooit meer in een bestelbusje stappen als je een lift wordt aangeboden. Mannen op een motor in het holst van de nacht, waar zijn die op uit? Wat moet die vreemde vrouw zonder jas daar alleen in dat bushokje? En waarom ..

Naderhand brengen een aantal recensies licht in de duisternis. Met de kennis van nu zou ik de film graag nóg eens zien. Door de extra bagage zal hij alleen maar beter worden. Voor degenen die gaan kijken en zich willen voorbereiden, hieronder staan twee links naar een recensie. Voor wie dat niet wil, laat je vooral verrassen en wees op alles voorbereid. De film draait momenteel in België. In Nederland weet de belangstellende ongetwijfeld zijn of haar weg te vinden.

undertheskin5

Na de film hebben we nog één biertje gedronken. Op de derde plaats van het Nederlands Elftal.

We proberen te zien de komende tijd: de twee eerdere films van Jonathan Glazer (Sexy Beast en Birth) (met voorbereiding!), 2001: a space odyssey van Stanley Kubrick (veel genoemd als referentiekader) en .. als tegenwicht vooral ook nog een gezellige film met Scarlett Johansson!

Bronnen: de filmrecensies las ik op http://focus.knack.be en http://www.humo.be. De foto´s zijn vrij verkrijgbaar op internet.