Sinds dit voorjaar heeft Arnhem weer een link met de Gele Rijders. Niet het artilleriekorps maar een clubje wielrenners dat iedere woensdag een rondje draait over Hoenderloo, Loenen en de Posbank. Dit wordt geen stuk over gemiddelden, tempowisselingen en afzien maar bekijkt de route met een andere blik. Door kort stil te staan bij de dingen die normaal gesproken voorbij vliegen. Een verslag met sideviews en wetenswaardigheden over wellicht het mooiste wielerrondje van Nederland!

De eerste drie kilometer van de route bevinden zich nog in Arnhem. Bezoekerscentrum Sonsbeek, het Watermuseum, het Lorentz-monument en Huis Zijpendaal zijn allemaal goed zichtbaar vanaf de weg en gesneden koek voor de locals. Voor iedereen die geen idee heeft, een dagje sightseeing biedt uitkomst!

Dan al snel het buitengebied in. Op de Deelerweg passeren we meteen als we onder de A12 doorfietsen voor de eerste keer de Clément van Maasdijklaan.

DSCN2774

´De eerste Nederlandse aviateur´ staat er en de bijgevoegde jaartallen (1885-1910) spreken boekdelen. Dat ging niet helemaal goed met Clément. Tijdens het proefdraaien voor een ´Arnhemse vliegweek´ stortte zijn Sommer dubbeldekker neer in Schaarsbergen en overleed hij ter plekke. De vliegweek werd afgelast en Clément van Maasdijk kreeg de twijfelachtige eer de eerste Nederlandse dode als gevolg van een vliegtuigongeluk te zijn. In Schaarsbergen staan een borstbeeld en een gedenkteken. Op Moscowa is hij begraven.

Doorrijden nu tot aan de kruising, daar gaan we rechtsaf de Koningsweg op. Hier passeren we links de stafgebouwen van de Luchtmobiele Brigade. Een stukje verderop zien we opnieuw de Clément van Maasdijklaan, nu als toegang tot de Oranjekazerne. Bij de Hoenderlooseweg gaan we linksaf. Uitkijken voor het wildrooster, we zullen er negen tegenkomen. Doorrijden tot Museum vliegbasis Deelen.

Vliegbasis Deelen is in 1914 begonnen als vliegveld Kemperheide. In 1940 namen de Duitsers het over, ze begonnen het terrein opnieuw in te richten en uit te breiden. Om de vijand te misleiden werden op de Kop van Deelen gebouwen neergezet die op boerderijen leken, in feite waren het bunkers. Het museum is daar een goed voorbeeld van. Tegenwoordig is vliegbasis Deelen alleen in gebruik voor de helikopters van de Luchtmobiele Brigade.

Bij de passage van het museum nog even achterom kijken (als het kan), we zitten op 10 kilometer en hebben een prachtig uitzicht!

DSCN2895

We zetten de afdaling in en rijden een vlak stuk tot aan het hoogste punt van de omgeving, Hoog Baarlo. Het enige deel van de route dat op het grondgebied van de gemeente Ede ligt. Nu rijden we Hoenderloo in tot aan de kruising met het Nationaal Park de Hoge Veluwe en de bakkerszaak, daar slaan we rechtsaf en zien we al snel het Nederlands Electriciteits- en Techniek museum. Voor de liefhebbers.

Verder links en rechts van de weg veel horeca, we rijden door. Op 20 kilometer gaan we rechtsaf, de Woeste Hoefweg op. Natuur, groen, bomen en struiken. Aan deze weg vakantieparken en campings, aan het eind ligt het Golden Tulip hotel, een bekende uitvalsbasis voor het Nederlands Elftal.

DSCN2795

Direct daarna de Oude Arnhemseweg op. We zien aan de rechterkant horecagelegenheid ´De Woeste Hoeve´ en passeren op links vlak daarna een oorlogsmonument. Op de plek van het monument zijn in de ochtend van 8 maart 1945 door de Duitsers 117 mannen vermoord als vergelding voor de aanslag op Hanns Albin Rauter, de hoogste Duitse politiegeneraal en hoofd van de SS in Nederland.

Dan de A50 over. We rijden door richting Loenen. Na een tijdje aan de linkerkant oorlogsbegraafplaats Loenermark. Ook hier liggen veel slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Het moge duidelijk zijn, het verleden heeft in dit gebied zijn sporen nagelaten. Als we doorfietsen passeren we het monument van de Polar Bears (een Engels regiment als onderdeel van het Canadese leger). Het herinnert aan de bevrijding van Loenen en Eerbeek en bevindt zich pal aan de route.

DSCN2805

Door Eerbeek nu. Zaken waar je onbeperkt kunt eten en meer. Na een tijdje slaan we rechtsaf en draaien de Rozesteinweg op. Hier weer volop natuur. We komen op de Posbank en belanden op de ´Lange Juffer´, een gestage klim. Probeer ondertussen wilde zwijnen te spotten en geen kevers te overrijden. Inmiddels zitten we op 40 kilometer in de route, nog even doorzetten ..

DSCN2813

Op welk tijdstip van de dag je er ook komt (tussen zonsop- en ondergang), het blijft geweldig fietsen op de Posbank. Fraaie uitzichten, schitterende doorkijkjes en de enige Nederlandse haarspeldbochten buiten Limburg!

Als we de Posbank verlaten zijn we in Rozendaal. We zien Kasteel Rosendael vanaf de route. Na de rotonde draaien we Arnhem weer in. We komen in de Geitenkamp en scheren langs Hoogte 80, Arnhems hoogste punt, met uitzichten tot in Duitsland.

Op 55 kilometer zijn we bij het eindpunt. We praten nog even na en gaan naar huis. Voor het donker. Over een week weer hetzelfde rondje. Met als virtueel vertrekpunt .. inderdaad!

DSCN2770

De Gele Rijders vertrekken iedere woensdagavond vanaf de AKU-fontein op het Gele Rijdersplein te Arnhem, in de zomer om 18.45 uur. Ga naar website en Facebook. De schuin gedrukte zaken zijn buiten fietstijd absoluut een bezoekje waard!

Bronnen: Wikipedia, http://www.museumvlbdeelen.nl, http://www.monumentwoestehoeve.nl. Alle foto´s eigen produktie.